Susak i Male Srakane – Napokon obnovljeni trajektna rampa i pristan

Foto: Morski.hr

SUSAK/MALE SRAKANE – Sanacija pristana na otoku Male Srakane i dogradnja operativnog mola i trajektne rampe u luci Susak projekti su čiju je izgradnju sufinanciralo Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture s ukupno 12,1 milijun kuna.

Za sanaciju pristana na otoku Male Srakane Gradu Malom Lošinju u ovoj je godini dodijeljeno 600 tisuća kuna. Projekt dogradnje operativnog mola i trajektne rampe u luci Susak vrijedan je 16,7 milijuna kuna, a za njegovo je sufinanciranje Ministarstvo od 2016. do danas Županijskoj lučkoj upravi Mali Lošinj dodijelilo 11,5 milijuna kuna.

U Malim Srakanama omogućit će se pristajanje te povećati sigurnost plovidbe s obzirom da je obnovljen mol koji je bio urušen. Projektom dogradnje operativnog mola i trajektne rampe u luci Susak unaprjeđuje se prometna povezanost otoka, ali i sigurnost plovidbe te se osiguravaju i novi komunalni vezovi za privez brodica otočkog stanovništva i dodatni vezovi za gospodarsko korištenje.

Dan iseljenika na Susku

Na Susku se danas svečano obilježava i Dan iseljenika, a svečanosti će prisustvovati i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Susak je najviše stanovnika imao nakon završetka Drugog svjetskog rata, međutim šezdesetih godina prošloga stoljeća iselilo se brojno stanovništvo u Ameriku gdje danas živi više od 2500 Suščana. Na Susku je danas oko 150 stalno naseljenih stanovnika. Zbog izoliranosti, Susak je sačuvao svoj arhaičan govor (zaštićen kao pokretno kulturno dobro), specifične običaje i slikovitu nošnju.

Suščani često znaju istaći kako je Susak po svojoj prirodi otok izvan radara velikih turističkih agencija. To prije svega nije otok za bučnih zabave poput onih u uvali Zrće na otoku Pagu. Upravo suprotno – to je otok kontemplacije, inspiracije i kreacije, pa svojom relativnom izoliranošću idealna je platforma za umjetnike i sve one koji žele na nekom jadranskom otoku pronaći svoj mir.

D.G.