1 min. čitanja

Kako je nastala kultna balada „Galeb i ja“?

Kako je nastala kultna balada „Galeb i ja“?
Foto: Boris Kačan

Najveću suradnju s Oliverom Dragojevićem ostvario je jedan od naših najboljih skladatelja, Zdenko Runjić. Od ukupno 700 pjesama koje je za života napisao, gotovo 200 ih je namijenio Oliveru. Runjićeva pjesma “Galeb i ja” smatra se jednom od najljepših hrvatskih pjesama uopće.

Priča o „Galebu“

Dok je šetao splitskim Firulama sa sinom Borisom koji je u to vrijeme pohađao prvi razred osnovne škole, puhalo je jugo. Ona klasična splitska južina koja utječe na raspoloženje, a galebovi su se okupljali na lažini (=osušena morska trava, izbačena na plažu). Upravo mu je sin predložio da napiše pjesmu o galebu.

Upravo je s tom idejom došao pred Tomislava Zuppu, pa mu ispričao kako je zamislio pjesmu; galeb kao slobodna ptica koja nema prirodnih neprijatelja, nasuprot čovjeku skučenom dolje u okovima vlastitih briga. Zuppa mu je pismom poslao tekst za tri dana, ali se Runjiću nije svidjela.

Pozivom s Festivala dalmatinskih klapa u Omišu da im na natječaj pošalje neku pjesmu, nakon više od mjesec dana Runjić je ponovno u ruke uzeo tekst „Galeba“ i počeo svirati na klaviru. Što je više svirao, to mu se pjesma više sviđala, a naposljetku je zaključio da je tekst genijalan.

Pjesma trebala biti hommage klapi

Runjićeva ideja je bila da „Galeb i ja“ bude hommage klapi, no čim ju je osjetio Oliver Dragojević, pitao ga je „Za koga ti je ovo?“. Kad je Runjić rekao kako je pjesma za Omiš, Oliver mu nije dao: „Ma kakav Omiš, ovo ja pivam!“.

Zanimljivosti

Runjić je glazbu za ovu pjesmu kakvu je poznajemo danas napisao za samo 20 minuta.

Prvi put je „Galeb i ja“ predstavljena na Splitskom festivalu 1975. godine, no od 12 skladbi, ova se nije proslavila. Bila je tek osma.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ: VIDEO: SRCE DALMACIJE ZA OLIVERA – Split, Zadar i Vela Luka spontano na ulicama s pjesmom

BORIS KAČAN PHOTOGRAPHY

Izvor: Skalinada.hr

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.