Korveta “Fasana” ponovo putuje svijetom

Photo: GlasIstre

FAŽANA – Obljetnicu 125. godišnjice povratka austrougarske korvete “Fasana” s puta oko svijeta Fažanci su odlučili obilježiti izdanjem prigodne razglednice i službenog žiga Hrvatske pošte.

Žig je u upotrebi od 26. srpnja, u poštanskom uredu u Fažani i njime su pečaćene sve pošiljke koje su odaslane iz Fažane tog dana. Na taj način, pronose ime Fažane u poštanskom prometu, kao što je to korveta činila u 19. stoljeću ploveći silnim svjetskim morima, piše Glas Istre.

Samo stotinu razglednica

Na licu kartoline nalaze se prikaz trojarbolne korvete i grbovi Autrougarske monarhije te K.u.K. mornarice. Na poleđini je kratak opis događaja vezanih uz brod izgrađen i porinut u Trstu 1870. godine. Razglednica je tiskana u 100 primjeraka, osmislio ju je Giancarlo Moscarda, a izdali su je Filatelističko društvo Amfora i Općina Fažana.

– Bio je to drveni školski brod, dug 70-ak metara, s tri jarbola, ali i parnim strojem. Posadu je činilo 18 časnika i 256 mornara. Jedan je od brodova koji je sudjelovao u austrougarskim znanstveno-istraživačkim putovanjima. Od 1871. do 1873. plovio je azijskim morima, a svijet je obišao u dva navrata, od 1889. do 1893. godine, rekao je Moscarda.

Za prvog oplovljavanja “kugle” zadatak “Fasane” bio je i da u Južnoj Americi pronađe nestalog kapetana Johana Ortha, člana habsburške obitelji. Na “Fasani” je tada služio i mladi Janko Vuković-Podkapelski, koji je u povijest ušao kao admiral koji je po završetku 1. svjetskog rata potonuo s nesretnim “Viribusom Unitisom”.

Dvaput oplovili svijet

Ova 125. obljetnica odnosi se na povratak s drugog putovanja oko svijeta. Korveta “Fasana” 1. rujna 1891. krenula je iz Pule preko Alžira i Gibraltara te polovicom studenog pristala u Rio de Jeneiro, nakon Montevidea, Punta Arenasa i Valparasia, u travnju 1892. stigla je u San Francisco pa nastavila preko Havaja do Japana. No, na Havajima im je od zatajenja srca umro kapetan Friedrich Schweisgut, koji je i pokopan na Otočju. U Yokohami se na “Fasanu” ukrcao novi kapetan Julius Ripper, kod otoka Formose preživjeli su strašan tajfun, pa nastavili preko Hong Konga, Singapura i Šri Lanke do Adenskog zaljeva gdje su stigli u siječnju 1893.. U Pulu su stigli 14. veljače iste godine.

Brod koji je kroz četvrt stoljeća aktivne službe više puta preplovio svjetska mora i oceane pronoseći ime malog ribarskog mjesta iz Istre, u “mirovini” je prenamjenjen u hulk da bi služio kao školski brod za obuku diverzanata, a 1902. dobio je ime “Gamma” na kojem su obuku svladavali polagači morskih mina i telegrafisti.

Zvjezdan Strahinja, Glas Istre