Bogat program Dana male drvene brodogradnje u Betini

Photo: Youtube/Screenshot

BETINA – Dani male drvene brodogradnje održavaju se već četvrti put u Betini.

Manifestacija se otvara izložbom skulptura Otočne priče, autorice Ane Troskot Bajić. Izložba će biti postavljena do konca kolovoza.

Zrinka Podhraški Čizmek, povjesničarka pomorstva, predstavit će vrijedno djelo Hrvatski pomorski regesti 18. st. – Plovidba na Jadranu. Autorica nastavlja rad koji je pedesetih godina 20. st. započeo njen djed, Nikola Čolak. Riječ je o knjizi koja obrađuje preko 4000 dokumenata o našoj povijesti, kapetanima, brodovima, trgovcima, pričama i dogodovštinama tijekom 18. stoljeća. Predavanje i promocija slijedi nakon otvorenja izložbe Otočne priče, u 21:00 sat.

U jutarnjim satima, od 4. do 9. kolovoza, održat će se tehnička radionica za djecu. Radionica ima za cilj podučiti i motivirati djecu za bavljenje ručnim radom i rukovanje alatima, ali ih prvenstveno upoznati s dijelovima konstrukcije drvenog broda, podsjećaju organizatori iz Muzeja betinske drvene brodogradnje. Broj djece je ograničen te se potrebno ranije prijaviti za sudjelovanje!

Photo: Nenad Bojmić

Uoči Dana brodoganje uprilit će se druženje s starijim mještanima ispred Muzeja koji će nam pomoći vratiti se u doba kad je trebalo isploviti za donijeti hranu na stol. Pripremili smo stare fotografije kako bismo vjerno dočarali staro, lijepo doba. Rekonstruirat će se i lov brganjom, a vrijedni volonteri pripremit će i prigodno jelo za veslačice. Veslačka regata Dlan i veslo na rasporedu je u 19:00.

S nestrpljenjem očekujemo i promociju knjige povjesničara Kristijana Jurana – Otok Murter u 15. i 16.st., uz autorov osvrt na stare zapise o brodovima koji su se gradili kao i o početcima brodogradnje na našem otoku.

Prezentaciju projekta pod nazivom Brodolom kod Gnalića – ogledalo renesansnog svijeta, održat će Irena Radić Rossi i Katarina Batur sa Sveučilišta u Zadru. Projektom se istražuje jedan od najznačajnijih brodoloma iz pomorske prošlosti koji nas vraća u kasnorenesansni period i bogate trgovinske veze Mediterana s Istokom. Predavanje je na rasporedu 8. kolovoza u 21:00.

Jere Bilan, iz Pomorske škole Zadar, reći će nam nešto više o tome zašto su nekad često brodovi imali oči i što su to brodske pulene.

Besplatnim stručnim vodstvima kroz postav, Muzej svoje posjetitelje časti 10. kolovoza i to u 2 termina – 10:00 i 18:00. Muzej možete razgledati u pratnji stručnog osoblja koje će na hrvatskom i engleskom jeziku prezentirati naš postav.

R.I.