Rava / Foto: Boris Kačan

ZAGREB – Razvoj otoka predviđen novim Zakonom o otocima participira u proračunu Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije s ukupno 94 milijuna kuna, dok je 2017.  bilo osigurano 23,5 milijuna kuna, a u  2018. godini 30 milijuna kuna iz državnog proračuna, izvijestili su Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Nikola Mažar.

Ključne odredbe Prijedloga Zakona o otocima su novi modeli razvrstavanja otoka, novi pristup razvijenosti/nerazvijenosti otoka i strateškom planiranju razvoja otoka, zatim održivi razvoj otoka u kontekstu koncepta „pametnih otoka”, mehanizam otočnog razvojnog sporazuma i proširivanje uporabne funkcije Otočne iskaznice.

Niz mjera za održivi razvoj otoka

Zakon uvodi novi pristup strateškom planiranju razvoja otoka donošenjem Nacionalnog plana razvoja otoka i Otočnog godišnjeg programa na nacionalnoj razini, izradu planova razvoja otoka ili otočne skupine na razini jedinica lokalne samouprave i sklapanje jedinstvenog Otočnog razvojnog sporazuma za područje otoka u najmanje tri jedinice područne (regionalne) samouprave.

Također, uvode se otočni koordinatori radi organiziranja, pokretanja i koordiniranja planova i projekata važnih za održivi razvoj otoka, a proširuje se i funkcija postojeće otočne iskaznice.

Da bi se postigli izjednačeni uvjeti života na otocima s onima na kopnu, predlažu se mjere subvencioniranja javnog pomorskog prijevoza, javnog cestovnog prijevoza, besplatnog prelaska mosta, izjednačavanja cijene pitke vode na kopnu s cijenom na otocima za kućanstva i gospodarstvenike, te potporu male vrijednosti otočnim poslodavcima za očuvanje radnih mjesta, priopćili su iz Vlade Republike Hrvatske.

Jeste li išta razumjeli?

Ne brinite, nismo ni mi previše. Od terminologije koja uključuje: “novi pristup strateškom razvoju”, “novi model razvrstavanja otoka”, “nacionalni plan razvoja”, “razvojni sporazum”, “mehanizam razvojnog sporazuma”, “otočne koordinatore” i još poneke administrativne riječi iz gornjeg teksta, sigurni smo, kako će otočani živjeti kudikamo bolje!

D.G.

Vaš komentar