Veslačka regata žena na Krapnju – Danas tradicija, nekad svakodnevica

Foto: Željko Krnčević

KRAPANJ – Veslačka regata ženskih posada u gajetama ‘U susret Gospi od Anđela’ sinoć se po sedmi put održala na otoku Krapnju, gdje su žene tradicionalno veslale sve do polovice prošlog stoljeća.

 – Priču o krapanjskim spužvarima i roniocima svi znaju i ispričana je puno puta. Priča o krapanjskoj ženi, o njihovom teškom životu ostala je neispričana i nepoznata široj javnosti do ove naše regate. Upravo na ovaj način želimo odati poštovanje i priznanje svim našim bakama, mamama, tetama, sestrama, svim Krapanjkama koje ne da su držale tri kantuna od kuće već su na svojim plećima nosile i cili krov – poručuju za SibenikIn organizatori.

Na regati je sudjelovalo tridesetak veslačica, najbolje su nagrađene peharima, a posjetitelji su uživali i u bogatom kulturno-umjetničkom programu. Na regati je bio i zamjenik gradonačelnika Šibenika Paško Rakić.

– Čestitam svim veslačicama i zaljubljenicima u otok Krapanj koji njeguju tradiciju svog otoka. Ovo je jedinstven događaj koji svake godine okuplja sve više gostiju te će i dalje imati podršku Grada Šibenika – kazao je Rakić.

U kulturno-umjetničkom programu na Krapnju su nastupili Dječji KUD Kolajnice iz Šibenika, himnu regate ‘Veslale su naše mati’ izveo je Svetin Milutin Mačak, a recital Lucija i Siniša Kostelac. Uslijedio je i koncert klape Elektrodalmacija.

SibenikIn