USKOK optužio 37 osoba zbog lažnog plovidbenog staža u matrikulama

Foto: Pixabay

RIJEKA – Zbog lažnog upisivanja plovidbenog staža u pomorske knjižnice USKOK je pred Županijskim sudom u Rijeci podigao optužnicu protiv 37 osoba. Optužuju se za kaznena djela primanja i davanja mita, zlouporabe položaja i ovlasti, krivotvorenja isprave i ovjeravanja neistinitog sadržaja, pomaganja u primanju mita te poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti.

Prvookrivljeni, 47-godišnjak je kao odgovorna osoba jednog trgovačkog društva zloupotrijebio ovlasti Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture da u Hrvatski integrirani pomorski informacijski sustav Ministarstva (CIMIS) unosi plovidbeni staž pomoraca.

USKOK mu kao odgovornoj osobi stavlja na teret da je od 2013. do 2017. godine, u Rijeci, Zadru, Šibeniku i Splitu, osobno ili uz pomoć drugookrivljenog 59-godišnjaka pronalazio pomorce koji su, kako bi ostvarili pravo na stjecanje pojedinih zvanja pomoraca te pravo na stjecanje i obnovu svjedodžbi o osposobljenosti pomoraca, bili zainteresirani da im se za određeni novčani iznos u CIMIS i pomorske knjižice upiše i ovjeri plovidbeni staž koji nisu odradili.

U cilju realizacije navedenog 47-godišnjak je radi prikazivanja odrađenog staža, u više navrata izrađivao fiktivne ugovore o radu s većim brojem pomoraca koje je ovjeravao svojim potpisom i pečatom svojeg inozemnog trgovačkog društva.

Potom je na temelju tako sačinjenih ugovora u CIMIS i pomorske knjižice pomoraca upisivao neodrađeni plovidbeni staž te je pomorske knjižice ovjeravao potpisima časnika broda i pečatom broda, a po potrebi je potpisima časnika broda i pečatom broda ovjeravao i stranice Dnevnika prakse pojedinih pomoraca i podnosio njihove pomorske knjižice na ovjeru neodrađenog plovidbenog staža Lučkoj kapetaniji u Rijeci, na temelju čega su ti pomorci neosnovano ostvarivali pravo na stjecanje pojedinih zvanja te pravo na stjecanje i obnovu svjedodžbi o njihovoj osposobljenosti.

Prema navodima USKOK-a, na opisani način je 47-godišnjak od okrivljenih pomoraca preuzeo ukupno najmanje 7.100 eura i 6.300,00 kuna. Novac je, sukladno prethodnom dogovoru, podijelio s 59-godišnjakom.

D.G.