Dupini se igraju kod otoka Vrgade, a navodno su viđeni i ispred samog Šibenika

Foto: Jurica Gašpar / Ilustracija

VRGADA/ŠIBENIK – Igru dupina kod otoka Vrgade kamerom je ‘uhvatio’ Josip Mežnarić, a čitatelji portalu ŠibenikIn javljaju da su dupini jutros viđeni i na Banju.

– Dupini su nas jučer iznenadili kraj otoka Vrgade. Lijep pozdrav iz vrućeg Murtera – napisao je Mežnarić.

Druga čitateljica poslala je video snimljen očito s balkona koji puca prema kupalištu u središtu Šibenika, Banju. Iako čitateljica kaže da je vidjela dupine jutros na plaži Banj, u videu ih je teško razabrati, što ne znači da nisu bili jutros na šibenskoj plaži. Možda ih vi uspijete vidjeti.

Inače, tijekom redovnog promatranja dobrih dupina koji Institut Plavi svijet provodi na području sjeverne Dalmacije u suradnji s Parkom prirode Telaščica i Nacionalnim parkom Kornati, istraživači su u srpnju zabilježili susret sa skupinom od preko 50 običnih dupina oko dvije milje zapadno od otočića Mana u području Kornata.

Istraživači, koji su s dupinima proveli nešto više od dva sata, tijekom kojih su prikupljali podatke o njihovu ponašanju i fotografije potrebne za foto-identifikaciju, kazali su da su u skupini su bili mladunci, među kojima i jedan novorođeni. Bili su dobro raspoloženi, povremeno plivali velikom brzinom, te se približavali plovilu i plivali u pramčanom valu, kaže se u priopćenju.

Iako povremeno pojavljivanje dupina ne znači da se vrsta vratila u Jadran, njihovo češće pojavljivanje može upućivati da obični dupini pronalaze uvjete za kratkotrajni boravak. Nešto manje skupine od 20-30 običnih dupina u blizini Dugog otoka zabilježene su i tijekom ljeta 2015. i 2016. Ponovno pojavljivanje skupine u kojoj su bili i mladunci daje nadu da bi se vrsta jednog dana mogla vratiti u Jadran.

ŠibenikIn