ĆOVIK S MORA: “Hama se vratila u Jadran, evo dokaza!”

Ovolika je bila / Photo: Ivan Travica

KORNATI – Triba je to biti kao i obicno jedan rutinski fishing sa gostima kao i svakog dana liti. Dvojica Slovaka i ja opušteno. Podilija san im štapove i ješku i pustija ih da uživaju. Nakon po ure primjetija san da skaču tune na nekih 100-tinjak metara od broda.

Aj ne budi lin (a lin san), izvadin štap za tunu od 130 libri, na kojem je kilometar najlona od 1 mm i dobra udica za tunu sa pratećim zogulinom. Kako su Slovaci navatali dosta bukvi, uzmen jednu i nadijen je kroz branče (škrge) onako taman da bukva ostane živa i da pliva. Pustin je i laškan jedno 30 metri najlona. Nije prošlo ni 10 minuta čujen rolu kako zvrči. “Aha evo tuna!”, pomislija san. Ali nekako je čudno zvečala. Nije to bija otpor tune. Što je, da je, ako se uvatilo na ovu udicu i cilu bukvu dobro je. Slast borbe s protivnikom je izostala jer ipak je to štap za ribu i do 100 kg, pa san je izvuka gotovo bez napora, ali iznenađenje što vidin hamu na udici je sve to poništilo. Unija san je u brod i vaga je pokazala 4 kg.

Kornatska Hama

Autohtona je i gotovo zaboravljena bijela riba Jadrana. Ima izuzetno kvalitetno meso i bogata je nezasićenim omega – 3 masnim kiselinama pa je nutricionisti izrazito preporučuju. Prije 100 tinjak godina ove ribe u Jadranu je bilo u izobilju, a nije poznato zašto je nestala. Živi na dubinama preko 30 metara i može narasti do 2 metra, odnosno do 100-tinjak kg. Pošto je vrlo kvalitetna i jako rijetka, Cromaris ju je počeo uzgajati kod otočića Košara, i na nekim ribarnicama se može naći u primjercima od oko 40 dag. Tim više je moj ulov dobija na značaju.

Večeras Hama ide pod peku, a vi ostali uživajte u slikama.

Lipi pozdrav od Čovika S Mora

Prebjeg iz uzgajališta

– Pratimo ove prebjege prošle dvije godine. Hvataju se na području od Kornata do Raba. Ova je do sad najveća i očekuje se da će se loviti još neko vrijeme, tako da će nam slika pomoći. Zadnja prava jadranska Hama ulovljena je u Ulcinju prije 2 godine u mrežu, prije toga se ulovila jedna velika 2011. – rekao je za Morski.hr urednik portala Podvodni.hr i suradnik Instituta za oceanografiju i ribarstvo u Splitu, Pero Ugarković.

D.G.