Potrošili milijarde na podmornicu koja ne može u nijednu luku

Foto: Pixabay

KARTAGENA – Španjolska podmornička flota dugo je, zbog zastarjele tehnologije, vapila za potrebnom obnovom. Upravo je plan da sagrade četiri tehnološki napredne S-80 podmornice, trebao osigurati sigurnu budućnost ratne mornarice. A onda su stigli problemi. Prvi s dvostruko većim proračunom od planiranog, a drugi (još apsurdniji), zbog nemogućnosti da pristane u ijednu španjolsku luku!

Kako se to moglo dogoditi?

Nevjerojatno, ali istinito da se u 1,2 milijarde dolara skupom projektu podmornica uopće ne može privezati, piše španjolski El Pais. Tamošnja luka je stoljeće stara i dokovi su 3 metra kraći od podmornice koja bi se trebala sigurno vezati.

Greška koja košta milijune, potkrala se izgleda u decimali projektanta. Podmornica je teža čak sto tona od predviđenog, a New York Times piše kako se radi o propustu inženjera.

Photo: Pixabay

Podmornica je trebala biti duga 71, a duljina je povećana na 81 metar, dok su troškovi s predviđenih 500 milijuna skočili na 1,2 milijarde dolara.

Španjolci naposljetku imaju 4 godine da riješe problem. Slijedi prilagođavanje luka predviđenih za pristajanje i dovršetak gradnje još 3 podmornice koje su obuhvaćene projektom.

El Pais zaključuje kako bi ovakva pogreška naciju mogla koštati 1,8 milijardi bez ikakvog preuzimanja odgovornosti.

D.G.

Izvori: El PaisNew York Times