O tradicijskom soljenju ribe na Hvaru: “Od barake do fabrike”

Photo: Youtube/Screenshot

STARI GRAD – U Muzeju Staroga Grada u utorak 14. kolovoza 2018. u 21h se izložba Od barake do fabrike – o preradi ribe na otoku Hvaru koja tematizira tradicijsko soljenje ribe prisutno na otoku Hvaru već dugi niz stoljeća, kao i povijest riboprerađivačke industrije tj. tvornica sardina koje su djelovale u Jelsi, Vrboskoj, Sućurju i gradu Hvaru. 

Izložba je nastala kao rezultat višemjesečnog istraživanja i priprema, u želji da se ovaj važni aspekt otočne baštine valorizira i predstavi široj javnosti, s nadom da će potaknuti daljnja istraživanja.

Svečano otvorenje izložbe održat će se uz nastup članica zbora Stella Maris Hvar s repertoarom pjesama iz nekadašnjih fabrika. Zadovoljstvo nam je najaviti da će na otvaranju izložbe biti premijerno predstavljene uvodne strip table albuma u nastajanju Balada o slanoj ribi autora Alema Ćurina. Autorica koncepcije izložbe je kustosica Muzeja Staroga Grada Veronika Gamulin dok je autor postava izložbe splitski umjetnik Viktor Popović, s kojim Muzej Staroga Grada surađuje dugi niz godina.

Više o izložbi i aktivnostima našeg Muzeja možete saznati stranicama Muzeja ili Facebook stranicama, poručuju organizatori.

I.B.