Požar kod Omiša gasi čak sedam protupožarnih aviona i 51 Hrvatski vojnik

Foto: Foto: HRZ i PZO/ M. Karačić

OMIŠ – Na požaru kod Omiša uz sedam protupožarnih aviona angažiran i 51 pripadnik Hrvatske vojske iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH, izvještava Ministarstvo obrane.

Sedam protupožarnih aviona, i to pet Canadaira CL-415 i dva Airtractora AT-802  iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) angažirano je danas u subotu 11. kolovoza 2018. u gašenju velikog požara na području naselja Lokva Rogoznica kod Omiša u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a letačke posade s dijelom snaga još se uvijek nalaze na terenu.

Na požarište je upućen i 51 vojnik iz sastava PP NOS-a OS RH sa zadaćom nadzora požarišta tijekom noći. Na požarište se sa angažiranim vojnicima uputio i zapovjednik Vojnog dijela Operativnog vatrogasnog zapovjedništva brigadir Robert Suntešić.

Požar kod Omiša ujedno je i najveći angažman protupožarnih zračnih snaga na jednom požaru u dosadašnjem dijelu ovogodišnje protupožarne sezone.

Photo: Darko Maretić

Pilot Airtractora koji je sudjelovao u gašenju požara kod Omiša satnik Denis Smajo rekao je kako su stigli prvi na požarište jer su se u to vrijeme nalazili na protupožarnom izviđanju i početnim djelovanjem zapravo su usporili požar.

– Zajedno s bojnikom Danijelom Kosom pristupili smo gašenju, dajući sve od sebe kako bi ga usporavali jer se zbog vjetra i nagiba terena požar vrlo brzo širio. Ubrzo su stigli i Canadairi i gašenje je nastavljeno zajedno sa zemaljskim vatrogasnim snagama. Ovaj primjer brze reakcije zračnih snaga još je jedanput potvrdio značenje i korisnost protupožarnih izviđanja jer su praktički u pola sata na požarištu bile sve raspoložive snage – iznio je satnik Smajo.

Kapetan posade Canadaira pukovnik Damir Jurišić istaknuo je kako je požar bio vrlo složen za gašenje. „Dočekala nas je velika površina pod vatrom, brzo se širila i činili smo sve kako bi je zaustavili. Baš je na tom području bila i jaka tramontana, more je bilo dosta uzburkano za uzimanje vode no koordiniranim djelovanjem situacija se smirivala i sa svakim novim izbačajima vodenih bombi pomaci su bili vidljivi“, kazao je pukovniik Jurišić.

I.B.

VEZANA VIJEST: Veliki požar kod Lokve Rogoznice: Vatra zahvatila vatrogasne cisterne!