TRI HAVARIJE U MANJE OD DVA MJESECA! Je li ova u Pločama kap previše?

PLOČE – Uslijed havarije u kojoj je tanker razvalio dok u luci Ploče, prava je sreća da se 27 tisuća kubika nafte nije izlilo u more. Nakon jedva spašenog turskog broda Haksa iz akvatorija Jabučke kotline i uništenog Raškog zaljeva zbog nestručnog prelijevanja opasnog mazuta, doista je pravo pitanje – koliko ćemo kocku bacati isključivo na sreću?

Gradonačelnik Ploča Mišo Krstičević potvrdio je kako se havarija u Pločama dogodila u noći s nedjelje na ponedjeljak, ali je, kako kaže, doznao za njega tek pet dana nakon toga – kad i cjelokupna javnost. Ljutiti gradonačelnik odaslao je pitanje ministru

–  Što bi se dogodilo da je došlo do rupture oplate broda i kakvu bi to štetu prouzročilo? Mene zanima koliko je Lučka  uprava koja je odgovorna za Luku Ploče spremna za reakciju u ovakvim situacijama?

Za Dnevnik Nove Tv Krstičević je dodao kako bi, u slučaju da je nafta istekla, sigurno nastala ogromna šteta:

– Pitanje je kada bi se i na koji način to saniralo i kada bi se priroda vratila na stanje kakvo je danas.

Sreća u nesreći je što na oplati broda nije bilo prodora mora, pa je upućen prema sidrištu ispred pločanske luke.

Nastalu štetu, prema međunarodnom pravu, morat će nadoknaditi brodarska kompanija “STI Poplar”. Sud je brodu izrekao mjeru zabrane isplovljavanja dok god ne polože novac za naknadu štete, piše HRT.

Photo: MPPI/MUP

Nakon uspješnih simulacija sigurnog Jadrana – tri havarije!

Podsjećamo, od 21. do 25. svibnja 2018. godine, hrvatske vlasti i službe koje bi trebale brinuti o sigurnosti plovidbe, ekologiji i provedbi pozitivnih zakonskih praksi na moru, ocijenile su uspješnom Vježbu zaštite Jadranskog mora Adriatic 2018. U jednoj od simulacija, imali su situaciju možebitnog sudara tankera i trajekta. Tada su za javnost sve službe bile spremne, a međunarodna vježba uspješno odrađena. Manje od mjesec dana nakon toga, tursku podrtinu Haksa od potonuća je spasio jedan jedini ronilac Andy Marović, a samo nekoliko dana nakon toga tone mazuta izlile su se u Raški zaljev.

Photo: Romeo Ibrišević

Za zemlju koja preživljava na turizmu, je li treća “sreća u nesreći”, zvono za uzbunu?

D.G.