FOTO: Sea Cloud ukrasio ionako prekrasnu vizuru Šibenika

Photo: Dragan Zrnčević

ŠIBENIK – Prekrasan jedrenjak porinut 1931. godine svratio je do Šibenika i svojom pojavom samo dodatno ukrasio Krešimirov grad. 

Sea Cloud je jedan od najvećih i najluksuznijih privatnih jedrenjaka, čiji su trenutni vlasnici bračni par Milena i Herman Ebel. Supruga je inače rođena u Tribunju, pa od tud veza ovog broda s Jadranom zbog čega uplovljava u Dubrovnik, Hvar, Korčulu, Mljet, Pulu, Rab, Rovinj, Split i Šibenik.

Iako privatni jedrenjak, vlasnici ga ne koriste isključivo i za privatne potrebe, pa je tako na Sea Cloudu moguće unajmiti i kabinu za cijenu od od 2,5 do 8 tisuća dolara tjedno. O kakvom se ekskluzivnom brodu radi, dovoljno govori da prima tek 67 putnika te da ima isto toliko članova posade.

Evo malo i brojki: Sea Cloud je dug gotovo 110, a širok do 17 metara. Ima četiri jarbola i 30 jedara ukupne površine preko 3.000 metara četvornih. Ugrađena su mu četiri osmocilindrična motora s ukupno 6000 KS, a doseže brzinu od 12 čvorova.

Brod je obnavljan i rekonstruiran 1978. i 1987. godine, a zanimljivo je kako je posljednje remonte odrađivao u našem brodogradilištu Viktor Lenac, posljednji put 2002. godine. Od 1994. godine „Sea Cloudom“ upravlja tvrtka Sea Cloud Cruises iz Hamburga.

Fotografije Sea Clouda u Šibeniku napravio je naš suradnik Dragan Zrnčević.