NEKOLIKO METARA U ZRAKU: Jeste li ikad vidjeli ovakvu igru dupina u prirodi?

Photo: Video/Screenshot

MARTINŠĆICA/CRES – Nije rijetkost snimiti dupine kako plivaju i rone uz pramac broda. Može ih se vidjeti i kako u igri iskaču iz mora, no ovoliko razigrane dupine ipak se nešto rijeđe uspije snimiti kamerom u prirodi iz blizine. 

Sreću je ovaj put imala Anja Toplek, koja je s broda u blizini Martinščice na zapadnoj obali otoka Cresa okom kamere uspjela uhvatiti akrobacije dva dupina, pa ih je objavila na svom Instagram profilu.

Napomena: Dupini su strogo zaštićena vrsta!

Svi dupini kao i cijela skupina kitova u Hrvatskoj zaštićeni su Zakonom o zaštiti prirode. Osim kazni za njihovo ozlijeđivanje, ubijanje i namjerno hvatanje te držanje u zatočeništvu, treba znati da je namjerno uznemiravanje dupina – protupravno djelo. Poznat je slučaj da je muškarac kod Pule 2004. godine odležao 24 dana u zatvoru i platio 7 tisuća kuna kazne zbog uznemiravanja 30-ak dobrih dupina!

Stoga, ukoliko vidite druge da uznemiravaju zaštićene morske sisavce, prijavite ih najbližoj policijskoj postaji ili Inspekciji za zaštitu okoliša pri Ministarstvu zaštite okoliša i energetike.

Ako ste pak sami svjedoci susreta s dobrim dupinom ili nekom drugom zaštićenom vrstom Jadrana, uživajte u pogledu iz sigurne udaljenosti, ne spuštajte se u more da bi plivali/ronili sa životinjom i ne hranite je. Dupine, kao i sve druge divlje životinje, najbolje je pustiti na miru.

I.B.