Upoznajte Jedriličarski klub Žal, najstariju sportsku organizaciju na Murteru

BETINA – Jedriličarski klub Žal iz Betine najstarija je sportska organizirana ustanova otoka Murtera, i jedan od najstarijih sportskih klubova u Šibensko-kninskoj županiji. Klub je osnovala grupa betinskih brodograditelja (kalafata) zaposlena u Brodogradilištu Istok i mladi entuzijasti iz Betine 20. rujna 1950. godine.

Puno ime kluba u osnivanju bilo je Narodna Tehnika Pomorsko Brodarsko Društvo Žal Betina. Pod ovim imenom Društvo je djelovalo do 1974. godine, kada mijenja svoj naziv u Jedriličarsko društvo Žal da bi od 1985. godine ponovno promijenilo ime u Jedriličarski klub Žal koje tako glasi do današnjih dana.

Samostalnim radom članova Kluba konstruirane su i napravljene prve regatne jedrilice te time započinje organizirano sudjelovanje na regatama. Nacrte su kalafati Tehnike dobivali od Jedriličarskog saveza Hrvatske. Napravljene su i prve jedrilice tipa Stella, Šljuka, L-5, Finac i Kadet.

Iz časopisa Pomorsko-brodarskog saveza Jugoslavije „Brodarstvo“, koji je izašao u siječnju 1951. godine, stoji Izvještaj o osnivanju novog pomorsko–brodarskog društva u Betini: Polovicom studenog u Betini je održana osnivačka skupština Pomorsko-brodarskog društva „Žal“. Ovo društvo je osnovano na inicijativu Pomorsko-brodarskog društva „Val“ iz Šibenika i to na „proizvodnom“ principu, oslanjajući se na brodogradilište „Istok“ u Betini. Gotovo svi članovi ovog društva su radnici brodogradilišta. Radi toga je kao jedan od glavnih zadataka postavljeno omasovljenje društva i to naročito članovima van brodogradilišta.

Na skupštini je usvojen prijedlog radnog plana do kraja 1950. godine. U tom periodu treba urediti društvene prostorije i osposobiti jedan mali čamac i jedan veći leut, koji je dobiven od Pomorsko-brodarskog društva „Val“ u Šibeniku. Čamac i leut će se nakon popravke prodati da bi se omogućila financijska sredstva za nabavu materijala i uređenje društvenih prostorija.

Photo: MBDB

U klupskoj radionici i škveru, pod vodstvom dugogodišnjem predsjednika, Brane Urode, napravljeno je jako puno novih drvenih brodova, ali i rekonstrukcija i popravaka. Tehnika postaje okupljalište velikog broja betinske mladeži te za mnoge, ne samo jedriličarska, već i životna škola.

Dok su kalafati radili i jedrili, mlađi bi se okupljali na mulu ispred Žala i čekali kako bi se ukrcali u jedrilicu i pomagali kormilarima. Tako nekako je spontano nastala i današnja škola jedrenja.

Još od 1975. godine organizira se tradicionalna Betinska regata (danas u klasama Optimist i Laser). Ova regata jedna je od najstarijih regata u kontinuitetu u Hrvatskoj.

JK Žal do danas uspješno radi. Jedriličari sudjeluju na natjecanjima i regatama od lokalnih do europskih i svjetskih prvenstava. Od novije generacije jedriličara ističu se: Mihovil Uroda, Zlatan Berbić, Dino Sladić, Jure i Duje Fržop te Ante i Vice Jušić.

Duje Fržop ističe se osvojenim zlatom na Otvorenom prvenstvu Hrvatske 2010. godine u klasi Optimist.

U ljetnim mjesecima JK Žal organizira Školu jedrenja u klasi Optimist za djecu od 7-15 godina i okuplja značajan broj djece te ih uči vještinama ovog sporta.

2016. godine u Betini je organizirano Otvoreno prvenstvo Hrvatske u jedrenju u klasama Optimist, Laser 4.7, Laser Radial i Techno 293. Prvenstvo je posjetio i srebrni olimpijac Tonči Stipanović.

Iako je jedan od najstarijih sportskih klubova na području otoka Murtera, Žal nema profesionalnog trenera, a treninzi s trenerima volonterima održavaju se samo tijekom ljeta. Klub je opstao do danas najviše zahvaljujući trudu svojih članova i volontera ustrajnih u naumu da se ljepote jedrenja očuvaju i prenose dalje. Sredstvima Općine Tisno obnovljene su prostorije Kluba te će uskoro zaživjeti i dugo priželjkivana ideja za cjelogodišnjim treningom djece i mladih.

Izvor: Tekstovi Muzeja betinske drvene brodogradnje prilikom postavljanja izložbe „Sport u Betini“  (Noć muzeja 2018.)

Photo: Mirela Bilić

Regata

Ove godine JK Žal organizirao je 43. betinsku regatu u klasama Optimist i Laser 4.7. Na regati je sudjelovalo je 9 klubova s 43 prijavljena jedriličara u klasi Optimist i 5 u Laseru, svih 5 iz JK Val Šibenik. .Vremenski uvjeti su bili povoljni za jedrenje, puhala je tramuntana i maestral, te su jedriličari prvog dana regate odjedrili 3 plova. Drugog dana regate jedrilo se u 2 plova. Vjetar je bio nestalan što je možda bio mali problem za jedriličare s manje iskustva na regatama, ali gotovo svi prijavljeni natjecatelji završili su regatu u propisanom vremenu.

Najbolji rezultat u klasi Optimist ostvarila je Eva Šiško iz JK USKOK.

Najbolji rezultat u klasi Laser 4.7 postigao je Vice Jušić za JK Val iz Šibenika koji je jedriti počeo u betinskom Žalu.

Djevojčice do 12 god. u klasi Optimist: Marta Lolić, JK Zenta

Dječaci do 12 OPT: Bepo Duplančić, JK Zenta

OPT ukupno: 1. Eva Šiško, JK Uskok 2. Maroje Škoro, JK Split 3. Noela Petešić, JK Uskok

Laser 4.7: 1. Vice Jušić, JK Val 2. Katija Frua, JK Val 3. Mate Đaković, JK Val

Mirela Bilić