Foto: Jurica Gašpar

Iako se mrtvi na kraju bitke broje, kako kaže stara narodna, tiskovine u nas su se već na veliko na temelju izvještaja Turističkih zajednica raspisale upravo ovih dana kako nam se za ovu turističku godinu ne piše dobro. Tako navode mnogi da su “udarni vikendi podbacili i to sa 165 tisuća manje turista nego lani u isto doba”.

Gordana Igrec

Na kojeg konja će se sada Vlada kladiti kada je prevrtljiva sezona pokazala svoje pravo lice, a sve tvornice su otišle na bubanj. Odakle ćemo puniti kasu? A pravo pitanje tek slijedi? Tko to od furešta zapravo dolazi kod nas na ljetovanje? Ono malo Nijemaca ili Austrijanaca koji pripadaju donjem srednjem sloju u svojoj zemlji. Ili nešto Čeha, Poljaka, pa iz susjedne Bosne i Herecegovine ili nešto manje iz Srbije. Ostalo sve su vikendaši iz Sovenije, Hrvatskog Zagorja, Slavonije ili metropole. A i što im naš čovik nudi, tim fureštima? Osim mora i sunca. Još je davno Oliver Dragojević rekao za nas kako:” Mi nismo turistička zemlja. Jer da mi ne volimo turiste”. I to je istina. Nisu li lijepo Anđa i Roko Prč u Malome mistu učili njemački ka jezik okupatora. Pa Roko kaže ovako:” Usere!” “Ma, nije đava te lipi odnija usere Roko, nego unsere”, kaže njemu Anđa Vlajina. I tako je na tome i nekako ostalo do dana današnjega.

Photo: Silcija Jacić

Nije za ludu neki dan izašla karikatura u jednom dnevnom listu gdje uče konobare na moru – bontonu. Pa sad nabacite osmijeh, pa ljubazno pozdravite, pa maknite natmurenu facu i tako redom.

A u Turskoj koja nam otima goste sve više i uvjerljivije svi pokazuju bijele zube od uha do uha i nude vam obrok već za 19 kuna, a večeru sa vinom za dvoje za 170 kuna i capuucino za 14, a pivo za 18 kuna. Turska prema statističkim podacima bilježi 30 posto veći dolazak turista, Egipat čak 40 do 50 posto, a Tunis samo u prvom tromjesječju 20 posto. I prema istraživanju RTL-a kod nas stranac potroši dnevno do 100 eura dok u Italiji ili kojoj drugoj mediteranskoj zemlji od 200 do 300 eura po danu. Nijemci svoje goste za Tursku šalju na odmor već od 300 do 500 eura, a za Hrvatsku bi za isti aranžman trebali izdvojiti od 700 do 1000 eura! Ha?

I što će na kraju ispasti? Turistički djelatnici zaduženi za napuhavanje balona još gaje nadu kako će postsezona možda spasiti stvar. A mi se s pravom pitamo: “Tko kroji turističku politiku?” Na kojim temeljima mi možemo nuditi naše “more, sunce i obale” strancu željnom dobre zabave. Ili strancu dubokog džepa željnom eko prirode, eko hrane, autentične-autohtone kuhinje, arhitekture, ambijenta. Zašto, napokon ne sjašemo s konja na magarca i ostavimo se megalomanske politike iz socijalizma? I ne brendiramo ono pinku ljepote i to netaknute koja nam je ostala za one – dubljeg džepa i sofisticiranijih potreba.

Photo: Boris Kačan

Uostalom, ako su naši domaći i naši vikendaši priskrbili šolde za školovat svoju dicu tijekom tri mjeseca sezone, pa tko još pita što će se sljevati u državnu kasu? Neka je pune oni koji su je godinama tako bez-obrazno praznili! Takva logika preživljavanja od danas do sutra jedino je preostalo malome čoviku u našega svita. I Roko nije “usere vengo unsere! Tako je bilo. Tako će i bit. Dok je svita. Jedino ako glavati ne okrenu ploču, pa se i naš domaći čovik ne promini na “eko – čovika” koji i svoje “obiteljsko srebro” pretvara u brend, a sve u ime turističke pune sezone i gaća punih – šoldi. A… šta fino šuškaju. Još uvik. Lipje je s njima nego brez njih. Đava da ih nosi. More, more, samo neka dojdu oni sa šoldima… Izmislit ćemo mi i slanije more i više sunca i dat ćemo i krevet od babe samo da nam ostaju euri ili zelembači u čarapi. A državi, kako bude – bit će!

Gordana Igrec

* Stavovi izneseni u kolumnama, vašim vijestima i komentarima osobni su stavovi autora i ne izražavaju nužno stav redakcije portala Morski.hr *