Dva kanadera upućena na gašenje požara na Braču

Foto: HRZ i PZO/M.Karačić

ZVIRJE/BRAČ – Dva kanadera iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH upućena su u utorak, 14. kolovoza 2018. u akciju gašenja požara kod uvale Zvirje na otoku Braču u Splitsko-dalmatinskoj županiji, izvjestilo je Ministarstvo obrane.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone, zračne snage do danas su sudjelovale u gašenju 34 požara (14 u Zadarskoj, 10 u Šibensko-kninskoj i 9 u Splitsko-dalmatinskoj i 1 u Istarskoj županiji).

Uz gašenje požara, provedena su i 33 protupožarna izviđanja sa avionima Canadair i Airtractor u županijama priobalja, dok je tim besposadnih zrakoplovnih sustava (BZS “Skylark I”) za rano otkrivanje požara bio angažiran 11 puta.

Zračne snage PP NOS OS RH su u dosadašnjem dijelu protupožarne sezone ostvarile oko 200 sati naleta, pri čemu je izbačeno više od  5 200 tona vode te je helikopterima Mi-8 MTV prevezeno 19 vatrogasca do požarišta.

Kopnene snage bile su angažirane na požarištu Lokva Rogoznica kod Omiša sa ukupno 103 pripadnika oružanih snaga, izvještava Ministarstvo.

I.B.