2 min. čitanja

Vanna otkazala koncert u Tivtu zbog jedrenjaka Jadran

TIVAT – Hrvatska pop pjevačica Ivana Vrdoljak – Vanna u srijedu je otkazala koncert koji se trebao održati u crnogorskom Tivtu, na palubi školskog broda Jadran kojeg je JNA 1991. otela iz Splita.

Da bi apsurd bio veći, koncert Vanne u Tivtu organizirala je Turistička organizacija Tivat kao poklon i doprinos povodom proslave 85. godišnjice jedrenjaka Jadran, koja se u Boki Kotorskoj obilježava nizom manifestacija, prenosi N1 televizija u Srbiji.

Hrvatski mediji objavili su informaciju da se Vanna “ni krivi ni dužna našla u središtu diplomatskog incidenta između Hrvatske i Crne Gore”, jer službeni Zagreb vrši pojačan međunarodni pritisak na Podgoricu da se Hrvatskoj “vrati brod koji je 1991. JNA otela iz Splita”. Pošto su je novinari prozvali da u takvim okolnostima ne bi smjela nastupiti u Tivtu na palubi “Jadrana”, Vanna je otkazala koncert što je i protvrdila u telefonskoj izjavi za N1 televiziju.

“Ne očekuje se od hrvatske pjevačice iznimnog glasa, naše „kraljice popa“, da prati politiku, ali morala bi znati da u trenucima kada hrvatske institucije poduzimaju korake da se vrati oteti brod, njezin nastup može imati negativan odjek u hrvatskoj javnosti. Doista bi bilo bizarno da hrvatska pjevačica, ispred ukradenog hrvatskoj broda, pjeva u čast crnogorskoj vojnoj posadi. Jasno je da pjevači, kao i svi mi, žive od svojih primanja, ali postoje trenuci kada valja pokazati osjećaj za vrijeme i prostor”, napisao je o Vanni Maxportal.hr , a ona je očito prihvatila sugestiju i pritisak dijela tamošnje javnosti.

Iz Turističke zajednice Tivat. koja je bila organizator otkazanog nastupa Vanne u Tivtu, do sada nisu komentirali postupak hrvatske pjevačice.

Crna Gora Hrvatskoj duguje preko 2 milijarde dolara za otetu flotu JNA iz hrvatskih luka

Podsjetimo, Republika Hrvatska godinama pokušava vratiti “Jadran“ kojeg je bivša Jugoslovenska Ratna Mornarica prilikom povlačenja iz Hrvatske 1992. godine, odvela za Crnu Goru iz njegove stalne baze u ratnoj luci “Lora” u Splitu. Crnogorci pak tvrde da se “Jadran“ u trenutku raspada bivše SFRJ zatekao u Tivtu gdje je 1991. stigao na redovan generalni remont u tamošnje vojno-pomorsko brodogradilište “Arsenal”.

Pozivajući se na dogovorena pravila o sukcesiji vojne imovine bivše Jugoslavije, službeni Zagreb tvrdi da Hrvatskoj pripada najveći dio brodova i naoružanja bivše JRM čije su baze bile u hrvatskim lukama, procjenujući da joj Crna Gora po toj osnovi duguje preko 2 milijarde dolara na koliko je bila procijenjena jugoslovenska ratna flota. Hrvatska inzistira na potpunom vlasništvu jedrenjaka “Jadran“ koji je kao školski brod izgrađen 1933. u Njemačkoj za potrebe ondašnje Kraljevske mornarice Jugoslavije. Crnogorci i Srbi pak tvrde kako je njegovu gradnju u najvećim dijelu iznosa financirao vojni budžet Kraljevine Jugoslavije.

Crna Gora je u vojnom proračunu bivše SFRJ sudjelovala s 2,5 posto, a nakon raspada te države domogla se čak 95 posto brodovlja i opreme JRM-a.

D.G.

Izvori: N1, Maxportal, Morski.hr

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.