1 min. čitanja

BLAGDAN SV. ROKA NA MURTERU – Jedinstvena tradicija slavlja zaštitnika

MURTER – Murterski običaji procesije sv.Roka, jedinstvenog na ovom području datiraju iz 19.st. i prerasli su u baštinu katoličke tradicije koja se u današnjici pretvorila u turističku atrakciju.

Iako se u Murteru dan Velike Gospe svetkuje se s najvećom vjernošću i pobožnošću, štovanje sv.Roka, od 19.st ukorijenjeno je kao običaj koji složno svetkuje cijelo mjesto. Procesiji se, u tom običaju tradicijske katoličke baštine priključi i veliki broj turista.

Sveca, koji je i sam dva puta, u svom kratkom životnu vijeku od trideset godina, prebolio kugu, murterini slave kao zaštitinka . Procesijom povratka kipa iz župne crkve u crkvu sv. Roka obnavlja se sjećanje na nestanak kuge u Murteru.

Na Dan sv. Roka procesija predvođena župnikom i barjacima svih murterskih bratovština, s kipom sv. Roka spušta se na Zadvorje i prema župnom dvoru. U župnoj crkvi poslije obreda kip ostaje osam dana. Svaku večer tih osam dana je krunica, a nakon toga na blagdan sv. Bartola u procesiji su kip vraća u zavjetnu crkvicu.

Ispred kipa djevojčice u nošnjama posipaju cvjetne latice, a kip sv. Roka nose četiri mladića. Isti mladići nose kip na Bartulovo natrag iz župne crkve na Vršinu. Prozori cijelog mjesta ukrašeni su šudarima, cvijećem i drugim predmetima koji su se mogli upotrijebiti kao nakit. U procesiji su pjevači crkvenog zbora koji pjevaju razne prikladne pjesme i psalme, dok se mole ružarij ili zlatna krunica.

Šime Ježina

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.