3 min. čitanja

Crnogorski mediji pronašli nove krivce za sukob s Hrvatskom oko “Jadrana”

Crnogorski mediji pronašli nove krivce za sukob s Hrvatskom oko “Jadrana”
Photo: Facebook

TIVAT – Crnogorski mediji našli su nove krivce za sukob s Hrvatskom oko školskog broda Jadran. Na optuženičkoj medijskoj klupi ovaj put su partijski zaposleni nestručnjaci u lokalnim čelnim funkcijama grada Tivta koji su napravili ogroman propust – pozvali hrvatsku izvođačicu da nastupi na obilježavanju 85. rođendana broda kojeg su Crnogorci kao i najveći dio mornarice bivše države stacioniran u Hrvatskim lukama, otmicom jednostavno prisvojili.

– Za crnogorsku mornaricu i Vojsku Crne Gore stvari su više nego jasne – školski brod „Jadran“ je dio crnogorske flote i služi za obuku pomorskog kadra – izjavio je još prije 3 dana povodom obilježavanja obljetnice ovog jedrenjaka, zapovjednik Mornarice Vojske Crne Gore, kapetan bojnog broda Vesko Tomanović.

A onda su iz Tivta, u čiju luku su Crnogorci upisali ovaj školski brod, pozvali hrvatsku pjevačicu Ivanu Vrdoljak Vannu da nastupi na ovom događaju. Stvari su krenule nizbrdo kad je ovo zainteresiralo javnost, mediji su pročačkali ego vodećih ljudi Ministarstva obrane i vanjskih poslova, nakon čega se dalo zaključiti kako su hrvatske vlasti zaprijetile Crnogorcima da jednostavno više nemaju izbora. Ili će vratiti oteto, (uz međusobno poštovanje, kompromise u obliku edukacije crnogorskog pomorskog kadra, ali u Splitu) ili se neće ukrcati na vlak za Europsku Uniju. Vjetar u leđa hrvatskim interesima i povratku ukradene imovine dala je i Europska komisija, čiji je jasan stav da ni jedna država neće moći unijeti u EU neriješena bilateralna pitanja sa susjedima.

Photo: Facebook

“Jadran” ne smije iz Boke Kotorske, a kriva i hrvatska manjina jer šuti

Nakon isplovljavanja prema Malti u svibnju ove godine, Republika Hrvatska uputila je jasno i neupitno upozorenje Crnoj Gori kako isplovljavanje ovog broda do povratka u matičnu luku Split smatra neprijateljskim činom. Službena Podgorica se izjasnila kako je notu primila k znanju i pozivajući se na prijateljske odnose s Hrvatskom i NATO savezom, čije su članice obje zemlje, “Jadran” više ne ide van Boke Kotorske.

Da je tome tako, pokazuje i još jedan događaj za vrijeme obilježavanja 85. obljetnice broda. Kako navodi Radio Tivat, organizirano je “krstarenje za prijatelje”, no samo i isključivo u akvatoriju Boke Kotorske.

Photo: Wikimedia

Osim partijski zaposlenih neznalica o diplomatskim odnosima dviju susjednih zemalja nakon još uvijek neriješenih odnosa povrata opljačkane imovine nakon rata, Boka News iznosi i još jednu zanimljivu optužbu. Naime, prema pisanju tog medija, trebala se o ovom slučaju oglasiti i hrvatska nacionalna manjina u Boki Kotorskoj:

“Bili su izuzetno medijski bučni kad su u žižu javnosti izbacili – i neko vrijeme umjetno ga održavali u fokusu medijske pažnje – jedno u svojoj srži potpuno nebitno pitanje kao što je pripadnost ovoj ili onoj naciji Kola bokeljske mornarice. Sad, međutim, kad se dogodio jedanako mali ali ipak međudržavni incident između Crne Gore i Hrvatske, ne pojavljuju se nigdje kako bi nešto javno priopćili”.

Iz pisanja tamošnjih medija, ali i događanja oko školskog broda “Jadran”, čini se da su krivi svi, osim onih koji su brod oteli i prisvojili. Jednako se tako stječe dojam kako je samo pitanje političkog trenutka kad će “Jadran” ponovno u svoju matičnu luku Split.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.