Photo: Romeo Ibrišević/Morski.hr

Još donedavno hvalili smo se Jadranom kakav je nekad bio. Nije prošlo dugo od toga da smo naslijeđenu djedovinu zagadili do te mjere kako se ne može više govoriti o slučajnosti. Samo ovog ljeta stiglo je toliko primjera izljeva fekalnih voda u Jadran, pa i (nemojmo se lagati) govana koji plutaju tik uz kupače, kako se doista ne može govoriti o slučajnosti. Da je jednom ili dvaput ajde – dogodi se iznimka, ali ovog puta ćemo nabrojati samo nekoliko primjera o kojima je pisao Morski.hr i ako ste slabijeg želuca, zaustavite se ovdje!

Koliko puta ste do 2018. godine čuli za pojam „zabranjeno kupanje“ na nekoj plaži? Pokušajte se sjetiti i vjerojatno će vam prsti jedne ruke biti sasvim dovoljni, ako ne i previše. Ovu sezonu, nesrazmjerno broju turista na „naj destinacijama“ kako sami sebi volimo tepesati, karakterizira višak fekalija u moru. Sve to ne bi bio problem da se iste te „naj destinacije“ ne diče najmodernijim sustavima uređenja fekalnih voda, često financiranim iz sredstava Europskih fondova.

Ilustracija: Morski.hr

Unatoč tome, zaredalo se toga. Pa idemo redom:

Makarska

Prije nego krenemo na 2018. godinu, prisjetimo se dva primjera iz prethodne. Makarani su se tada pobunili da im nešto smrdi pod prozorom, pa iako su građani prijavili da sve regularno smrdi po fekalijama, gradonačelnik se ogradio: „nisu fekalne već oborinske vode“.

Vodice

Vodičani su pak pozvali medije jer su im fekalije plivale po cesti, pošto je građevinski investitor krivo probušio rupu. Unatoč fekalijama u vodovodu zbog čega je tvrtka Vodovod i odvodnja iz Vodica podnijela kaznenu prijavu za ugrožavanje zdravlja i života ljudi, a susjedi događaj proglasili terorističkim činom, čovjek se pravdao da nije riječ o nelegalnoj bušotini.

Photo: Sibenik In

Mljet

Nekome je palo na pamet da cijelu cisternu fekalija istrese u Nacionalni park Mljet. Mještani Pomene u ožujku su prijavili kako je to učinio jedan od privatnih poduzetnika s cisternom koji je praznio septičku jamu. Junačina je to istovarila pod okriljem noći.

Dubrovnik

Već smo pisali o sramoti bisera hrvatskog turizma koji špicu sezone dočekuje fekalijama. Ali čini se kako se isti problem ponavlja iz sezone u sezonu. Naime u dubrovačkoj uvali Pile građani su i ove godine Županijskom Zavodu za javno zdravstvo dojavili onečišćenje mora. Nakon izlaska njihovih djelatnika na teren, kupanje je zabranjeno, a svi su se ogradili. Brigo moja, prijeđi na drugoga i tako je sumnja naposljetku pala na kruzere.

Photo: Dubrovniknet/Facebook

Kaštel Gomilica

Da bude IN, svakako će se pobrinuti i poneki gost dubljega džepa. Tako je, vjerojatno nakon obilne večere, ovaj iz Marine Kaštela, a domaćin na vlastitoj jahti istovario svoj spremnik usred marine.

Photo: Čitatelj

Da se razumijemo, nije jedini, jer jahtama se u dobrom dijelu hrvatskih marina jednostavno ne omogućuje pražnjenje septičkih tankova na ekološki način. Unatoč mnoštvu pravnih restrikcija preuzetih od EU, izlijevanje fekalnih voda u otvoreno more postala je praksa, a nije ni ovaj slučaj u marini jedinstven. Neke charter firme i otvoreno daju uputstva svojim skiperima da sav sanitarni sadržaj jednostavno istresu u otvoreno more prije nego dođu u marinu.

Photo: Nenad Kamenjarin

Kaštel Kambelovac

Smrad po Kaštelima, nažalost se nastavio i s otvorenim ispustom kanalizacije u more. Tek što se stišala drama oko ekološke katastrofe zbog izlijevanja nafte po moru, kod veslačkog kluba u Gomilici, govna su plivala upravo na površini tek nekoliko metara od prvih kupača. Neki su nam zamjerili kad smo u članku umjesto riječi „fekalije“ upotrijebili izraz „govna“. Čini se da su stvari dobrano otete kontroli, pa bi radije nazvali stvari pravim imenom!

Photo: DalmacijaDanas/Screenshot

Opatija

Nije prošlo puno vremena, a more je zagađeno i u kraljici hrvatskog turizma! Grad Opatija uputio je obavijest građanima kako je nakon posljednjeg uzorkovanja mora, utvrđeno da je kvaliteta morske vode na dijelu plaže Slatina, ispod hotela Milenij, nezadovoljavajuća i stoga je na toj plaži privremeno zabranjeno kupanje. Nagradno pitanje je: „U čemu se kupaju građani i gosti Opatije?“.

Raški zaljev

Samo usput ćemo spomenuti još i izlijevanje tona mazuta u Raškom zaljevu kad je također zabranjeno kupanje, a uzgajijvači školjaka su morali školjke jednostavno pobacati.

Photo: Romeo Ibrišević

Korčula

Čitatelj nas je upravo upozorio na napuknutu kanalizacijsku cijev ispred Korčule koja je u srpnju danima virila iznad površine mora! Osim zdravlju ljudi, prijetila je i sigurnosti prometa. Navnodno nitko za ovo još nije odgovarao!

Photo: Čitatelj

Supetar

I za kraj, upravo dok smo pisali ovaj tekst, stiže nam još jedna razglednica. Ovaj put iz uvale Splitska na Braču. Naravno, radovi će biti upravo na kanalizacijskom ispustu. Izvođači napominju kako osiguravaju „minimalnu propusnost ispusta, no zbog zaštite javnog zdravlja mole da se do daljnjega ne koriste za kupanje plažne površine s pripadajućim akvatorijem na potezu Punta-Mali bok-Riva-Pod Krnji rat. Drugim riječima: Suzdržite se od potrebe, jer što se nas tiče, sve će ionako – u more!

Photo: Čitateljica

Ako je (još uvijek aktualni) ministar turizma za nefunkcionalnost njegovog resora uspio okriviti bogatije države da nam uzimaju najbolje doktore, hoće li se i sad na najvišoj razini pronaći netko jednako pametan da okrivi strance za otpuštanje previše pojedenog iz dobre hrvatske gastro ponude u odvod? Ili ih (što je realnije) jednostavno zaboli – godišnji odmor.

Ili da ipak budemo ozbiljniji. Bez da krivimo uvijek druge, zar ovi primjeri nisu alarm za spas Jadrana od nas samih?

D.G.