BRODSKI DNEVNIK S HIR-a 3: “U konjskim širinama izbjegavamo oluje”

Photo: Jurica Gašpar

Zadnjih par dana slab vjetar, a danas ništa, povremeno kiša, sparina i temperatura oceana 27°C. Ocito je da smo ušli u Intertropsku zonu konvergencije, odnosno u ‘konjske širine’.

Konjske širine, engleski Doldrums ili francuski Pot au Noir je područje vrlo slabih vjetrova i tišina u Atlantskom oceanu između područja pasatnih vjetrova, a nalazi se uglavnom između 5 sjeverne° i 5° juzne geografske širine, ali se pomiče zajedno sa Suncem, pa je ljeti sjevernije, a zimi južnije. Ime je nastalo u doba jedrenjaka, kada su se prevozili konji u Ameriku. Zaustavljeni tišinama u tom području, mornari su često bili prisiljeni konje bacati u more jer zalihe pitke vode nisu bile dovoljne za ljude i životinje.

Mi do sada konje nismo vidjeli…

Photo: HIR 3

Barber shop

U Doldrumsima osim što uglavnom nema vjetra, izbjegavaju se nevere. U jednom trenutku smo ih na radaru vidjeli šest. Mi smo jučer popodne i navečer prošli između nekoliko njih neokrznuti, samo smo od jedne malo pokisnuli, ali nista strašno. Plutali smo bez vjetra skoro cijelu noć, što je bilo prilično frustrirajuće #$&!! Ujutro je malo ipak zapuhalo, pa uspijevamo polako jedriti i nadamo se što prije doći do prognoziranog malo jačeg vjetra…

Prošlo je već više od tjedan dana od zadnjeg brijanja, pa je sad vrijeme za uljepšavanje u našem HIR3 Barber Shopu…

Pozdrav od HIRovaca!

PROČITAJTE JOŠ: BRODSKI DNEVNIK S HIR-a 3: “Petrol”