Globalno čišćenje mora od plastike – Kreće pilot projekt u Tihom oceanu

Danska tvrtka A.P. Moller – Maersk pruža pomorsku potporu organizaciji Ocean Cleanup instaliranjem pilot sustava za čišćenje u Tihom oceanu.

U rujnu 2018. prvi offshore sustav za čišćenje bit će ugrađen od strane AHTS broda tvrtke Maersk Supply Service, „Maersk Launcher“, u Great Pacific Garbage Patch (GPGP) koji se nalazi 1200 milja od obale San Francisca.

Ocean Cleanup, neprofitna organizacija, razvila je sustav plutajućih bova i cijevi dužine 600 metara koji će sakupljati plastične ostatke za recikliranje.

Sustav će biti lagano vučen duž 250 milja radi testiranja prije same vuče do lokacije za instalaciju u GPGP. Pored vuče i instalacije, Maersk Supply Service nadgleda sustav čišćenja 001. Ukupno trajanje kampanje trajat će 60 dana.

“Doista smo ponosni što podržavamo prvu instalaciju sustava za očuvanje oceana. Velike operacije vuče dio su djelovanja rada Maersk Supply Service desetljećima. Lijepo je vidjeti da se naše pomorske sposobnosti mogu iskoristiti u novim segmentima i podržati rješavanje važnog ekološkog problema plastike u oceanu”, izjavio je Steen S. Karstensen, izvršni direktor Maersk Supply Service.

Instalaciju prvog sustava čišćenja djelomično financira A.P. Moller – Maersk i DeepGreen. Trenutno DeepGreen ima u najmu brod „Maersk Launcher“, no pušten je za obavljanje operacija za Ocean Cleanup.

Maersk je izvijestio da je ukupni doprinos oko 2 milijuna dolara u brodskim uslugama i opremi, koje također uključuju i transport prijevoza opreme potrebne za instalaciju Cleanup sustava 001, iz Velike Britanije i Danske u San Francisco, kao i pružanje otvorenih kontejnera za prikupljenu plastiku.

Dugoročna ambicija Ocean Cleanup-a je instaliranje najmanje 60 sustava za uklanjanje 50% od 80.000 tona plastike u Great Pacific Garbage Patch u roku od pet godina.

Pomorac.net, World Maritime News