Posada broda Obalne straže RH spasila britanku koja je s kruzera pala u more 

Photo: HRM

PULA/RIJEKA – Pripadnici ophodnog broda Obalne straže RH OB-03 “Cavtat” u nedjelju, 19. kolovoza 2018. u akciji potrage i spašavanja pronašli su i spasili nestalu žensku osobu, britansku državljanku, koja je pala u more s kruzera “Norvegian star” u području ZERP-a Republike Hrvatske, u subotu, 18. kolovoza oko 23:45 sati.

Snage Obalne straže RH i to ophodni brod OB-03 “Cavtat” i zrakoplov PC-9 u potragu su krenuli u svitanje, oko 6:30 sati na zahtjev Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru Rijeka (MRCC – Maritime Rescue Coordination Centre).

Posada broda Hrvatske ratne mornarice je na temelju dobivenih podataka o stanju vjetra i mora u trenutku nesreće, kao i preciznog izračuna o mogućoj poziciji nestale osobe u trenutku dolaska broda u područje traganja, oko 9:40 sati uočila osobu u moru te je brzom akcijom plivača spasioca, u 9:45 sati žena spašena te ukrcana na brod Obalne straže RH.

 U koordinaciji s MRCC Rijeka, a s obzirom na dobro zdravstveno stanje, brodom OB-03 prevežena je u Pulu. 

Photo: Wikimedia

 Ophodni brod OB-03 “Cavtat” nestalu osobu pronašao je na oko 1300 m udaljenosti od mjesta nesreće te 60 NM od luke Vargarola iz koje je isplovio u potragu.

Zapovjednik broda, poručnik fregate Lovro Orešković o samoj akciji je rekao:

– Spasili smo jedan ljudski život. Taj osjećaj ne može se mjeriti ni sa čime. U svim segmentima ove zaista dramatične situacije pokazali smo da smo dobro obučeni i  uvježbani. Ponosan sam na cijelu posadu broda, a posebno na kolegu, poručnika korvete Marina Delića, plivača spasioca, koji je gospođu, vidno onemoćalu dugotrajnim boravkom u moru, iznio iz mora na palubu broda.

Prema podacima navedenim u zahtjevu MRCC-a, u istu potragu bili su uključeni i plovilo Lučke kapetanije Rijeka te tri civilna broda, priopćili su iz Ministarstva obrane.

I.B.