Ove godine 75 posto manje požara i 98 posto manje opožarenih površina!

Photo: Screenshot/Youtube/ Vijesti Online

DIVULJE/SPLIT – Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević nazočili su prezentaciji o dosadašnjem  tijeku ovogodišnje Protupožarne sezone održanoj u Operativnom vatrogasnom zapovjedništvu u Divuljama u ponedjeljak, 20. kolovoza 2018. godine.

Podsjetimo, Operativno vatrogasno zapovjedništvo u Divuljama započelo je s radom 1. lipnja ove godine, a sukladno Programu aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku u 2018. godini.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u tom je kontekstu izrazio zadovoljstvo zbog načina na koji je Zapovjedništvo pokazalo da funkcionira te rezultatima koje su do sada ostvarili.

– Mislim da danas možemo rezimirati kako smo uistinu naučili lekcije iz 2017. godine, zahvaljujući trudu i radu te kvalitetnoj suradnji s lokalnom i područnom samoupravom. Napravili smo ogromne iskorake i činjenice je zaista da su vremenski uvjeti dali doprinos da je požara manje, ali to nije ono što je ključno; ključno je to da je vidno unaprijeđena koordinacija svih potrebnih aktera, na puno veći stupanj digli smo elemente koordinacije, sinergije i integracije svih dionika. Učinit ćemo sve da i ostatak ovih vrućih tjedana koji su pred nama prođu ovako niskim intenzitetom požara kao što je to bilo i do sada, čestitam svima na požrtvovnosti i hrabrosti prilikom gašenja požara – rekao je Plenković.

Photo: Youtube/Screenshot

Kako je upravo Operativno vatrogasno zapovjedništvo pokazalo sinergiju cijele domovine u spremnosti za aktivnosti u gašenju požara, naglasio je ministar obrane Damir Krstičević i dodao kako je preventivni nadzor i djelovanje ovog situacijskog središta, odnosno cijelog sustava domovinske sigurnosti, bitno utjecao na smanjeni broj požara.

– Prošlogodišnja sezona bila je zasigurno najteža i najgora u povijesti suvremene Hrvatske, nakon čega je napravljena opsežna raščlamba gdje su uočeni određeni nedostaci sustava. Zaključili smo kako je potrebna jača koordinacija i čvršće partnerstvo svih sastavnica sustava domovinske sigurnosti, koji su neophodni za borbu sa suvremenim ugrozama i elementarnim nepogodama – rekao je ministar Krstičević.

Ministar je objasnio kako najznačajniji iskorak i poboljšanje u odnosu na prošlu sezonu, predstavlja upravo novo Operativno vatrogasno zapovjedništvo, u Divuljama sa situacijskim središtem i prikazom aktualnog stanja na terenu u realnom vremenu.

– Tu zajedno rade vatrogasci, hitne medicinske službe, djelatnici Gorske službe spašavanja, policija i vojska, a po prvi puta je korišten i tim s vojnim bespilotnim letjelicama za izviđanje i nadzor iz zraka. Zapovjednici i voditelji imaju prenesene ovlasti za hitno djelovanje i odlučivanje po dojavi o novom požaru. Po uočavanju ili dojavi o požaru, bitno se skraćuje vrijeme intervencije, ne treba se tražiti odobrenje od Zagreba i čekati administrativne odluke – zaključuje Krstičević i na kraju, zahvaljuje svim vatrogascima, vojnicima, policajcima, medicinskim djelatnicima te ostalim javnim i dobrovoljnim pripadnicima sustava domovinske sigurnosti, na angažmanu u ovogodišnjoj protupožarnoj sezoni.

Photo: Mladen Klarić/Facebook

Kako cijeli sustav u ovogodišnjoj Protupožarnoj sezoni funkcionira bolje, slaže se i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

– Bilježimo smanjeni broj požara za otprilike 75 posto, a opožarene površine u odnosu na prošlu godinu smanjene su za 98 posto. Jedan od ključnih razlika je zapravo ono što nam mora postati konstanta, a to je da se sustav priprema 365 dana za protupožarnu sezonu i onda rezultati ne bi trebali izostati – poručuje Božinović.

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković istaknuo je kako je uspostavom OVZ-a u Divuljama značajno poboljšana komunikacija što je omogućilo kvalitetniju razmjenu informacija.

– To nam je omogućilo lakše i brže donošenje odluka na svim razinama, mogućnost praćenja požara i putem aplikacija što na kraju dovodi do bržih i kvalitetnijih, odnosno efikasnijih intervencija.

Brigadni general Krešo Tuškan kazao je kako su Oružane snage Republike Hrvatske ove godine, pružile pomoć u gašenju požara kroz stacionarno i mobilno izviđanje u sinergiji s ostalim sastavnicama Operativnog vatrogasnog zapovjedništva.

I.B.