FOTO: Uništavanje periski u Istri – Zabijali stupove posred staništa!

Photo: Facebook/Udruga Zelena Istra

PULA – Nakon posljednje objave u kojoj HDZ-ovac iz Koprivnice pozira u moru s upravo izvađenom strogo zaštićenom periskom, pa je krivnju svalio na djecu, pozornost na još jedan slučaj uništavanja periski skrenula nam je čitateljica. Naime udruga “Zelena Istra” upozorava na primjer ispred kampa Valovine u Puli. Njihovu objavu prenosimo u cijelosti. 

Ski-lift, laži i mrtve periske

Objavljujemo podvodne fotografije snimljene 14.8. oko stupova ski-lifta u na Valovinama. Time dokazujemo da se radi o bogatom staništu te strogo zaštićene vrste (neki primjerci dosežu 60-70 cm) i da je nemarno postavljanje konstrukcije za ski-lift, bez ikakvih mjera zaštite, dovelo do njihovog uništavanja – što bi trebalo biti kažnjivo po zakonu. Mrtve periske leže oko stupova.

Time dokazujemo i da je investitor lagao. Uništavanju je doprinijelo nečinjenje nadležnih inspekcija, prvenstveno Inspekcije zaštite prirode kojoj smo na vrijeme prijavili slučaj. Molimo da obratite pažnju na jedan detalj koji govori o načinu izvođenja radova (pretpostavljamo da je takav način rada i doveo do pada jednog stupa i nestabilnosti ostalih) – čelične sajle povezane su plastičnim bragama (obujmicama)! Neki su betonski blokovi bačeni na stijene i ne leže stabilno na dnu.

Svi betonski blokovi u more su bačeni zajedno s plastikom koja se kida i zagađuje more.”, stoji u objavi udruge “Zelena Istra”.

D.G.