Radnici Uljanika na ulicama, stigla i policija

Photo: Facebook/Uljanik za "BOLJE SUTRA"

PULA/RIJEKA – Radnici “3. maja” ostali su unutar kruga tvrtke i zasad nisu krenuli stopama svojih pulskih kolega, koji su izašli na ulicu i blokirali promet. Navode kako je tek prvi dan štrajka i da je moguće i da oni učine isto.

Radnici riječkoga Brodogradiilišta 3. maja i pulskoga Uljanika, odnosno cijele Uljanik Grupe, počeli su u srijedu ujutro u sedam sati opći štrajk jer im nisu isplaćene plaće za srpanj, a štrajkat će na svojim radnim mjestima do ispunjenja uvjeta, odnosno do isplate plaća za srpanj, piše Novi list.

Riječ je o štrajku do ispunjenja zahtjeva, odnosno isplate plaće, u kojem sudjeluju radnici svih sedam društava Uljanik Grupe u Puli, kao i radnici brodogradilišta »3.maj« u Rijeci. Od štrajka su izuzeti zaštitari, vatrogasci i dežurne službe.

Radnici, kako je dogovoreno, štrajkaju na radnim mjestima. No u Puli su stvari otišle u drugom pravcu.

NOVO! 10:05 – Radnici “3. maja” ostali su unutar kruga tvrtke i zasad nisu krenuli stopama svojih pulskih kolega, koji su izašli na ulicu i blokirali promet. Navode kako je tek prvi dan štrajka i da je moguće i da oni učine isto, no zasad su se odlučili na mirni štrajk, na svojim radnim mjestima. Poput radnika Uljanika, predstavnici “3. maja” također imaju istovjetnu poruku za svoje nadređene – “Uprava odlazi”.

NOVO! 10:00 – Uprava razumije nezadovoljstvo radnika i u kontinuiranom je kontaktu sa svim tijelima države te radi na rješenju ove situacije. Kroz rješavanje plaće za srpanj intencija je riješiti i ukupno pitanje brodogradilišta u narednom razdoblju, navodi u priopćenju Uprava Uljanik grupe.

NOVO! 9:55 – Policija je ušla u krug Uljanika. Situacija bi mogla eskalirati, radnici se ne žele maknuti s ulice.

PROČITAJTE JOŠ: ŠTRAJK U ULJANIKU – Radnici za Morski.hr: „Dosta nam je Uprave, lagali su – PARA NEMA!“

Photo: Facebook/Uljanik za “BOLJE SUTRA”

NOVO! 9:35 Radnici su u Puli izašli iz kruga Uljanika. Stali su na ulicu i blokirali promet, javlja N1. Radnici uzvikuju “Uprava odlazi!” i složni su da je za nastalu situaciju odgovorna, kako kažu, nesposobna uprava, koja samo čeka da dođe novac od restrukturiranja i da nakon toga ništa ne rade. Kako je rekao jedan od radnika, “ništa ne rade, piju kave i sokiće”, a oni nemju djeci dati kruha.

“Ljudi štrajkaju jer nitko ne vjeruje ovoj upravi, tražimo da ode i da dođe netko sposoban”, kazao je jedan od radnika.

NOVO! 9:01 – Svi nas doživljavaju kao potrošače državnog novca, mislim da bi to trebalo gledati iz drugog kuta. Zbog toga što će nas zatvoriti, bit će gore cijelom narodu”, kaže predsjednik Jadranskog sindikata Boris Cerovac za N1.

Zamjenik povjerenika Sindikata metalaca Hrvatske u Brodogradilištu »3. maj« Veljko Todorović potvrdio je da je u srijedu ujutro u brodogradilištu organiziran rad neophodnih službi, tehničkih službi, vatrogasaca i drugih.

Štrajk u 3. maju, kao i u cijeloj Uljanik Grupi počeo je, podsjetili su iz sindikata, jer Uprava nije ispunila obećanje i nije uspjela osigurati novac za plaće za srpanj koje se u 3. maju isplaćuju do 15. mjesecu.

Sindikati su se u utorak u Puli sastali s Upravom Uljanika, u sklopu procesa mirenja koji je počeo prošloga tjedna, ali novac za plaće nije osiguran, dogovor nije postignut, pa su radnici počeli opći štrajk do ispunjenja uvjeta – isplate plaća za srpanj,

Brodogradilištu »3. maj« u utorak je deblokiran račun koji im je bio blokiran od prošloga petka.

Novi listN1