ŠTRAJK U ULJANIKU – Radnici za Morski.hr: „Dosta nam je Uprave, lagali su – PARA NEMA!“

Foto: Facebook / Uljanik za "BOLJE SUTRA" / Ilustracija

Od 7 sati počinje štrajk radnika u Uljaniku. O razlozima štrajka i stvarnoj situaciji u Uljaniku razgovali smo netom prije s jednim od osnivača Stožera za obranu brodogradnje Uljanik, ujedno i radnika u brodogradilištu Samirom Hadžićem.

Koji su razlozi za štrajk?

– Formalno je plaća naravno, ali svakako čemo tražiti i smjenu uprave.

Photo: Facebook/Uljanik za BOLJE SUTRA

Posljednjih dana imali smo čuti kako se osiguravaju sredstva za proizvodnju, ali ovaj put o plaćama nema riječi. Kakve su vaše spoznaje?

– Sve objave koje su kružile o bilo kakvim novcima su samo floskule. One samo pokazuju igre i igrice između raznih struja koje u Uljaniku žele za svoje ciljeve. Nitko nije prevagnuo, Uprava je lagala, para nema..

Možete li to potkrijepiti nečim?

– Mogu. Nema novca niti za plaće niti za dobavljače. Uprava je javno izišla i rekla da je novac spreman, a da će isplata biti 16. kolovoza samo zbog sporosti bankarskog sistema i godišnjih odmora. Ispostavilo se da na kraju HBOR ne da, Kermas nema, država nesmije dati.

Photo: Uljanik

Naručitelji ne vjeruju – Otkazano 5 brodova: „Menandžment nije u stanju voditi ni farmu puževa“

Koliko naručenih poslova imate u brodogradilištu i smatrate li da svojim radom možete prebroditi naredno razdoblje?

Knjiga narudžbi je brojala 17 brodova. Neki su se povukli, a ostalo je koliko znam 12 brodova. Kad se ne bi loše ugovarali rokovi, kad bi se ustroj, fokus financiranja i sve ostalo usmjerilo i odradilo kako treba, zaradilo bi se itekako! Ali ako zakiksate jedan brod pa se krpate novcem drugog, pa drugi krpate novcem trećeg pa ugovorite četvrti na isti način samo da završite treći, dobijete spiralu koja vam sustavno jede zaradu, penali vas uništavaju i na kraju radite za ništa. Menadžment koji mi imamo ne bi niti farmu puževa znao voditi.

Što očekujete u narednom periodu?

Mi iz Stožera za obranu brodogradnje Uljanik očekujemo da upava odstupi! Na njihovo mjesto moramo dovesti sposoban menadžment koji će, umjesto da sa Končarom zagovara nekretninski biznis, naći u suradnji s Vladom, strateškog partnera poput Fincantieria ili Damen grupe i graditi brodove, a ne marine i hotele. Bilo što drugo bila bi izdaja radnika, dioničara i strateških interesa, te kraj Uljaniku.

J.G.