DVIJE ISTRAGE POKAZALE: Britanka skočila namjerno, a štetu će platiti Hrvati

Photo: MORH/Facebook

Britanka Kay Longstaff koju su pripadnici hrvatske obalne straže s vojnog broda Cavtat nakon 10 sati izvukli iz mora, skočila je namjerno sa sedme palube kruzera “Norwegian Star”. Rezultati su to dviju neovisnih istraga, talijanske i hrvatske, piše britanski Daily Mail.

Snimke s broda dokazuju kako svlači odjeću i ostavlja svoje stvari na stolu, te bez imalo nervoze skače u more.

Britanski novinari pokušali su od nje dobiti izjavu, no nakon preskupe epizode koju je priuštila hrvatskim poreznim obveznicima i vlasnicima kruzera, zatvorila se u kući luksuznog naselja u Malagi na španjolskoj rivijeri pokušavajući neugodnu epizodu ostaviti iza sebe.

Photo: Twitter

Brodovlasnici su se već izjasnili kako ih je skok nepromišljene Britanke koštao oko 600.000 dolara, dok će za Republiku Hrvatsku čija su tri broda i zrakoplov sudjelovali u potrazi račun biti višestruko veći.  Spoznajom kako je to učinila namjerno, a ne krivnjom brodara, trošak spašavanja neće spasti na brodovlasnika, već na hrvatske porezne obveznike.

Među prvim stvarima koju je Longstaff pitala svoje spasitelje s broda Cavtat bila je “Gdje ću pronaći novac za to?” Kapetan broda Lovro Orešković ju je uvjeravao kako neće platiti ništa. Naime i hrvatsko Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture otkriva da ih u naplati takvih spasilačkih akcija sprječavaju međunarodni sporazumi.

Odvjetnik Mark Lee, stručnjak za putne parnice, rekao je da bi se putnici koji su propustili letove zbog spašavanja morali oslanjati na svoje putno osiguranje i dodao:

– Mislim da je malo vjerojatno da bi netko mogao uspješno nadoknaditi štetu od gospođe koja je skočila – pa čak i ako je netko voljan, vjerojatno neće imati dovoljno sredstava za zadovoljavanje bilo kakve naknade obima štete koju je prouzročila.

D.G.