Dnesene odluke za žurne mjere sanacije oštećenog terminala u Luci Ploče

Photo: Morski.hr

PLOČE – U petak je u Pločama održana sjednica Upravnog vijeća Lučke uprave Ploče, a na kojoj se, između ostaloga, raspravljalo i o točkama dnevnog reda vezanim uz hitne mjere sanacije terminala tekućih goriva u luci Ploče. Na sjednici su, uz ostale članove Upravnog vijeća, sudjelovali državna tajnica za more Maja Markovčić Kostelac i ravnatelj Lučke uprave Tomislav Batur.

Riječ je podsjetimo o pomorskoj nesreći u kojoj je sudjelovao brod „STI POPLAR“, a koji je početkom kolovoza ove godine udario u priveznu utvrdicu i rub središnje tankerske platforme terminala za tekuće terete Luke Ploče, te je teško oštetio.

Kako bi se što prije pristupilo sanaciji nastalih šteta na sjednici Upravnog vijeća donesena je odluka o pokretanju postupka javne nabave za uklanjanje oštećenog dijela Tankerskog veza te odluka o pokretanju postupka javne nabave za izvođenje radova kojima će se omogućiti privremeno korištenje tankerskog veza, a potpisivanje ugovora o izvođenju radova očekuje se u roku od 10 dana.

Photo: Morski.hr

– Primijenili smo odredbu koju nam omogućava Zakon o javnoj nabavi, da bez postupka posebne objave, dakle u žurnom postupku, izaberemo izvođača radova koji će prema predloženom tehničkom rješenju pristupiti sanaciji terminala i s druge strane pristupiti vađenju potpuno uništene utvrdice. U sljedećih desetak dana očekujemo dizalice na lučkom području – istaknula je nakon sjednice državna tajnica za more Maja Markovčić Kostelac.

Zaključno, odlukama donesenim na sjednici Upravnog vijeća stvorene su pretpostavke za privremeno korištenje novog terminala za rasute terete u svrhu rukovanja tekućim naftnim derivatima uz uvjet ishođenja svih relevantnih odobrenja od nadležnih tijela.

I.B.