1 min. čitanja

VIDEO: FILM O 3. MAJU IZ 1983. „Kako se gradi brod“ – Evo što smo uspjeli upropastiti!

VIDEO: FILM O 3. MAJU IZ 1983. „Kako se gradi brod“ – Evo što smo uspjeli upropastiti!
Photo: Youtube/Screenshot

RIJEKA – Dok danas radnici pulskog Uljanika i riječkog 3. Maja idu organizirano pred Vladu kako bi prosvjedom tražili svoj novac, vrijedi se prisjetiti koliko je moćna bila brodogradnja u Hrvatskoj. Vraćamo se 35 godina unatrag kada je Jadran film unutar pogona riječkog brodogradilišta snimio 15-minutni film „Kako se gradi brod“.

Ovako je to izgledalo kad se na navozima hrvatskog brodogradilišta istodobno gradilo nekoliko brodova.

U dokumentarcu pratimo proces proizvodnje gdje tisuće radnika vode računa i o najmanjem detalju. Od ručnih nacrta inžinjera, preko izlijevanja ogromnih dijelova, montaže trupa, ugradnje do 500 tona teških motora i naposljetku porinuća kojem prisustvuju zadovoljni radnici, gosti i naručitelji.

Koliko je bila cijenjena hrvatska brodogradnja i koliko je bilo posla, najbolje opisuje rečenica naratora: „I dok traje radost porinuća broda koji je uvijek svečanost i izuzetan doživljaj, na kolijevku porinutog broda postavlja se kobilica novog broda. Ni ovaj brod nije još gotov. Nakon što ga remorkeri odvuku u odpremnu luku, u brod će se ugraditi i preostala oprema.“

Na kraju složenog procesa u kojem je sudjelovao čitav niz stručnjaka i radnika koji su sve dijelove broda izrađivali od nule, brod bi otišao na otvoreno more gdje se testirao pod punom brzinom.

Umjesto velikog napretka, 35 godina poslije radnici se očajno bore za krvavo zarađene plaće. Stoga pitanje “Kako nam je to pošlo za rukom?” ide u sasvim drugom smjeru. Možda upravo ovih 15 minuta filma najbolje svjedoči što smo to još pobogu uspjeli upropastiti…

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.