Ni baba Vanga ne bi prorokovala prije 38 godina da će Titova Vanga u masovni turizam

Photo: Google map/Arhiv

BRIJUNI – Nije bilo te babe Vange koja bi prorokovala da će 38 godina poslije smrti Josipa Broza Tita, njegovo ime biti maknuto s jednog od glavnih trgova u Zagrebu, ali i po ostalim gradovima i mjestima Lijepe naše, njegova bista maknuta s Pantovčaka iz vile Zagorje koju je on ostavio u nasljedstvom “nekim novim klincima”, a njegova Vanga išla u rentanje za masovni turizam.

Gordana Igrec

I dok se oko Tita u javnosti, dnevnoj politici i ideološkim sukobima “lome koplja” i jednima smeta, a drugi ga čuvaju “ko zjenicu oka svojega”, niti jednima niti drugima ne smeta (ako je već izletio iz Pantovčaka u Kumrovec) da se njegov Cadillac iznajmljuje na Vangi na Brijunima za samo pola sata vožnje za 700 eura! Za toliko novaca četveročlana obitelj iz Njemačke ljetuje tjedan dana, primjerice u Turskoj!

 

Iznajmljivanje na Brijunima poskupilo i do 400 posto!

Ali, povodeći se za “širokom Titovom rukom i galantnošću” kojom je on na Brijunima i u Vangi ugostio tadašnje filmske zvijezde poput Liz Taylor i Sofie Loren ili Orsona Wellsa i Richarda Burtona, naši su političari o kojima ovih dana ovisi odluka hoće li “Titove relikvije” ići u iznajmljivanje za masovni turizam odlučili na neki način (ipak) “brendirati našu prošlost” i to dobro unovčiti. Osim toga, kako pišu neke tiskovine “ove godine je i do 400 puta u odnosu na prošlu poskupjelo iznajmljivanje nekih reprezentativnih objekata na Brijunima”!

Dakle, ako nam baš ruže ne cvatu u masovnoj ponudi u tom slučaju ono malo naše zajednički prošlosti možemo staviti na bubanj. Pa, tko da više. I Tito je sad sa Vangom i Cadillacom i još sa Primorkom ili Bijelom vilom – poželjna udavača. O tome da “veliko stablo daje i veliku sjenu” i da je zemlju iz “opanaka pretvorio za 40 godina uz naravno žrtve Golog otoka ili Bleiuburga” u donekle kulturnu i civiliziranu državu o tome se danas slabo govori. Ali se podsjeća na vrijeme kada je Tito u bijelom odijelu već 1954. godine primio na Brijunima etiopijskog cara Haile Selassia, a posljedni koji je bio kod njega u njegovoj oazi bio je predsjednik Gvineje Biso Luis Gabral.

Photo: Iz knjige “Automobili i Josip Broz Tito 1912-1980” / Colorized: Morski.hr

Danas su Brijuni pozantiji po tome da Rade Šerbedžija na njima daje svoje ljetne predstave. Da Vlada još uvijek ne zna što bi sa “artefaktima iz prošlosti”, jer je otočić Vanga već od 1. srpnja ove godine trebao postati dijelićem masovnog turizma. A još uvijek čeka svoju sudbinu.

Smjer rentanja Titove ostavštine

Ako se jelo servira dok je vruće, Vlada bi se trebala požuriti omasoviti turizam na Titovoj ostavštini dok su živi još svi oni koji se sjećaju Tita ili barem vremena u koje mnogi Zapadnjaci u isti koš trpaju Hrvatsku, odnosno Jugoslaviju sa zemljama iza željezne zavjese poput Mađarske, Češke, Slovačke ili Poljske.

Balašević pjeva: “Princpip je isti, sve su ostalo nijanse”. I te “nijanse” odredile su naš život za vrijeme Tita, a mogle bi odrediti i smjer rentanja njegove ostavštine. Jer do sad ste na Vangu mogli samo uz predočenje svojeg OIB-a ako ste iz Hrvatske, a ako ste stranac uz sve službene dokumente. Tako da je i poslije Tita ostala “zamršena procedura dolaska do njegove sjene” ako ništa drugo.

Brijuni / Photo: Boris Kačan

Osim toga, Vangu je Tito posljednjih godina svojeg života koristio samo za svoje potrebe, jer se već onda bio neslužbeno razišao sa Jovankom. Možda bi Vanga mogla postati tako “traženi raj za sva slomljena srca”. Neka se i malo kiča stavi u turističku propagandu i skine s bijelog konja maršala, pa neka se priča o njegovu životu začini. Ne samo političkim podvizima i promašajima nego i živahnom privatnom biografijom.

Turistički djelatnici, a i Vlada koja po broju godina svojih članova možda “pamti i neke sretnije dane” mogla bi i taj detalj, tu “nijansu” imati na pameti kada će ići “brendirati” i u uporabu dati taj jedna velik dio svih naših života na ovom prostoru. Zub vremena ovim relikvijama ionako već daje svoj obol. A nekima je odavno sve to imalo “zadah ocvalog imperija”. Ali, zašto ne – pokušati? Neki će reći: Hrvatska je to zavrijedila. A drugi će reći: “I drug Tito, pa makar sve izgledalo kao mito povijesti”.

Gordana Igrec

* Stavovi izneseni u kolumnama, vašim vijestima i komentarima osobni su stavovi autora i ne izražavaju nužno stav redakcije portala Morski.hr *