Vlasnik viletine shvatio da ne može više – Dao mandat na raspolaganje na srcedrapajuć način

Photo: Slađana Bukovac/Facebook/Youtube/Screenshot

PULA – Iako poprilično debele kože, predsjednik Uprave Uljanika Gianni Rossanda je ipak shvatio gdje je granica. Shvatio je da više ne može cijediti Uljanik čiji su radnici suznih očiju tražili svoje krvavo zarađene plaće i još ih nisu dobili. Sjetio se čovjek kako bi moralno bilo, ne dati neopozivu ostavku, nego “svoj mandat na raspolaganje”. 

Nije se sjetio prije dok se vikendica gradila i pravom srećom, dobila dozvolu i bazen 20 metara do mora. Ili pak prije špice sezone kad će mu prosječan gost ulupati pet tisuća eura (!) na tjedan za boravak u istoj dok radnici u firmi gdje šefuje nemaju za kruh. Nije se sjetio ni pri nabavci skupih automobila, ali ni pri pomisli na 600.000 kuna godišnje koliko, kako neki mediji prenose, ima primanja kao šef Uprave Uljanika… A sjetio se kasno navečer nakon turbulentnog dana gdje su radnici napokon prozvali svakoga tko se usudio na sumnjiv način usrećiti na njihovoj nesreći. Eto, dao je svoj mandat na raspolaganje!

Iako dobro zvuči kao profil za Linkedin, ne dajte se zavarati. Tekst je doista napisan u drugu svrhu i usmjeren radnicima koji su dan prije doslovno molili ispred Vlade za isplatu svoje itekako odrađene plaće. Imate li plačljivo srce, toplo preporučamo uzeti maramice i pročitati ga u društvu, jer bi vas moglo osobno i neutješno dirnuti. Nije se dao sve do sad, stoga vjerujte da je ovom čovjeku ovo bilo doista teško napisati i nastojte ga razumjeti!

“S danom 28. kolovoza 2018. dajem svoj mandat predsjednika Uprave Uljanika d.d. na raspolaganje Nadzornom odboru Društva. Iako sam u proteklim tjednima iz odgovornosti prema Uljaniku u kojem radim od studentskih dana, javno najavio svoje povlačenje istog trenutka kad se izabere novi NO i nova Uprava, nisam želio blokirati funkcioniranje ovog složenog sustava od kojeg svi radnici s pravom očekuju rješenje aktualnog problema ali i dugoročno rješenje pitanja brodogradnje.

Proteklih godina, mjeseci i tjedana danonoćno sam radio i surađivao sa svim ministarstvima, sindikatima, brodovlasnicima i poslovnim partnerima te posebno na pripremi programa restrukturiranja, hajka na mene osobno postala je sredstvo da se otkloni pažnja sa bitnih problema brodogradnje u Puli i Rijeci. Svoj mandat stavljam na raspolaganje jer od utorka ujutro ne želim ni jednom svojom odlukom učiniti ništa što nije podržano od dioničara ili onih koji javno pozivaju na moju ostavku.

Isključivo radi radnika Uljanika kojima je prema izjavama sindikata obećano rješenje za dvije plaće, stojim na raspolaganju za sve nužne tehničke radnje bez kojih sukladno Statutu Društva nije moguće realizirati to najvažnije pitanje za sve radnike. Naglašavam, od utorka ujutro bez obzira na navedeno, svoj mandat predsjednika uprave dajem na raspolaganje NO-u Uljanika d.d.”, napisao je Rossanda.