LASTOVO POD OVRHOM: Nema Općine, vrtića, javne rasvjete, a ministarstva – ne reagiraju?!

Foto: Wikimedia

LASTOVO – Proračun Općine Lastovo ovršen je prije tri mjeseca zbog izgubljenog sudskog spora iz 2011. godine. Iznos s kamatama prelazi čak milijun kuna, što je 70 posto izvornih sredstava proračuna. Presudu o ovrsi donio je Visoki trgovački sud RH. Općini su isključeni telefoni i internet, a stigao je i nalog za isključenje struje.

Kako su kazali u Općini za portal Dalmacija danas, nadležna ministarstva ne reagiraju, iako su sa svime upoznata.

Ugroženi svi korisnici proračuna

Financijskim slomom otoka ugrožene su sve institucije koje su korisnici proračuna. Ako se dogodi isključenje struje, Općina će biti primorana zatvoriti svoja vrata, a vrtići svoja neće ni otvoriti. Sve se ovo događa u situaciji kada Općina doživljava baby boom i kada se lokalne strukture trude zadržati stanovništvo na otoku. Za komentar nezavidne situacije upitan je i dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić,

– Općina Lastovo je doista upala u velik problem zbog ovrhe koju su imali zbog neplaćenih računa. Ova Općina, kao i sve male otočke općine, ima problema. Županija ima određena sredstva koja daje općinama za komunalu i infrastrukturuu, no to nije ni blizu dovoljno da bi se riješio ovaj problem. Koliko mi je poznato, radi se o gotovo milijun kuna ovrhe, što su za Općinu Lastovo velika sredstva – govori Dobroslavić.

Kaže da se Općina Lastovo obraćala Županiji, no ona nema sredstava za ovakve slučajeve. Župan kaže da je s Općinom razgovarao o tome kako riješiti ovaj problem i najavio sastanak s Ministarstvom financija u tom cilju.

Više pročitajte OVDJE.