SPEKTAKL SVJETLA S POVODOM: Šibenik je prvi grad s javnom rasvjetom na izmjeničnu struju

ŠIBENIK – Svjetlosni spektakl „Light is Life“ u povodu 123. obljetnice otkako je grad Šibenik među prvim gradovima u svijetu dobio javnu rasvjetu na izmjeničnu struju održan je treći put.

Hidroelektrana Jaruga puštena je u rad 28. kolovoza 1895. godine, svega dva dana nakon što je proradila jedna od najpoznatijih hidroelektrana na izmjeničnu struju, ona na Niagarinim slapovima u SAD-u. Ipak, stanovnici Buffala struju su počeli trošiti tek dogodine, dok je u Šibenik ona došla iste večeri.

U glazbenom djelu programa koji se odvijao na plutajućem pontonu postavljenom u blizini mula Krke  nastupili su Šibenska narodna glazba ,mezzosopranistica Nera Gojanović, te pjevač Đani Stipaničev u klavirskoj pratnji Gordane Pavić.

 Za vrijeme trajanja koncerta, između 123 sidrena plutajuća balona postavljena u moru kao simbol godina obljetnice,duž šibenske luke jedrilo je nekoliko osvijetljenih jedrilica iz JK Val. Program je završio spektakularnim bijelim vatrometom.

Jedna od prvih hidroelektrana izmjenične struje u svijetu izgrađena je na inicijativu šibenskog gradonačelnika Šibenika Ante Šupuka, njegovog sina Marka i inženjera Vjekoslava Meichsnera.

Organizatori ovogodišnje manifestacije su Grad Šibenik, Turistička zajednica grada Šibenika i Jedriličarski klub Val.

D.G.