S izgorjele jedrilice spašen bračni par iz Engleske, nema onečišćenja mora

Photo: Dalmacija danas/Screenshot

SPLIT – Požar na jedrilici u Splitskom akvatoriju izbio je danas rano poslije podne, slijedom čega su poduzete aktivnosti u cilju evakuacije posade i gašenja požara.

Službenici Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) izvijestili su Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture o koordiniranoj spasilačkoj akciji koju su poduzeli sa službenicima Lučke kapetanije Split, prema dvočlanoj posadi opožarene jedrilice, koji su nakon evakuacije sa opožarenog plovila ostali plutati na brodskome tenderu u Splitskome kanalu.

Nedugo nakon evakuacije sa opožarene jedrilice, tender sa dvoje brodolomaca, državljanin i državljanka Velike Britanije, presreo je putnički brod ‘Antonela’, čija posada ih je neozlijeđene ukrcala na palubu, nakon čega su prevezeni u Splitsku gradsku luku.

Odmah po zaprimljenoj dojavi, danas, 31. kolovoza u 14.05h službenici MRCC Rijeka na poziciju pomorske nesreće angažirali su vatrogasni brod Dobrovoljnog vatrogasnog društva Kaštel Gomilica te pripadnike Javne vatrogasne postrojbe Split, koji su do plovila u požaru prevezeni spasilačkom brodicom LK Split.

Vatrogasci su po dolasku na mjesto nesreće poduzeli protupožarne mjere te osigurali morsku površinu oko olupine od širenja eventualnog onečišćenja, dok su službenici LK Split nakon gašenja požara utvrdili da je požar izbio nešto prije 14.00h, a širenjem iz potpalublja u potpunosti je, do razine mora, izgorjelo nadgrađe jedrilice ‘Zombie’, hrvatske zastave, duljine 12 metara, no olupina je ostala plutati, stoga su je pripadnici DVD Kaštel Gomilica uzeli u tegalj do sigurnoga veza. O događaju su iz LK Split obavijestili vlasnika jedrilice, charter tvrtku iz Biograda na moru.

Dvoje Britanskih brodolomaca po iskrcaju u Gradskoj luci Split dočekali su službenici Lučke kapetanije Split, Pomorske policije Split i Županijskog državnog odvjetništva te su od istih izuzeli potrebne izjave u okviru očevida, odnosno, istrage o uzrocima ove pomorske nesreće, priopćili su iz Ministarstva mora.

Portal Dalmacija danas objavljuje i razgovor s evakuiranim bračnim parom iz Velike Britanije koji su posvjedočili što se točno dogodilo.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ: Ispred Splita planuo požar na 12-metarskoj jedrilici