VIDEO: MEĐUNARODNI INCIDENT – Rat francuskih i engleskih ribara sudaranjem, kamenjem, bakljama

Photo: Youtube/Screenshot / Ilustracija

LE HAVRE – Ako ste mislili da ste o Savudrijskoj vali pročitali sve, mogli biste se iznenaditi. Francuski i engleski ribari sukobili su se 12 NM od Francuske obale u međunarodnim vodama. Francuski brodovi su doslovno napali susjede s druge strane kanala La Manche, a rezultat su tri oštećena broda.

U utorak 28. kolovoza rano u jutro 50-ak ribara iz Normandije isplovilo je iz luka Trouville-sur-Mer, Port-en-Bessin i Ouistreham u susret engleskim ribarima u zaljev ispred ušća rijeke Seine. Francuski ribari se žale na nepoštenu konkurenciju prilikom vađenja jakobovih kapica.

Francuski ribari naime imaju ograničenje na ribolov tim područjem do 1. listopada, dok se Englezi s tim ograničenjima ne suočavaju. Posljedica svega je da se francuski ribari nakon izlova susjeda često moraju suočiti s ostacima, što je naposljetku kulminiralo sukobom, prenosi Kanal 3 Francuske televzije.

S druge strane, Englezi koji doduše sasvim legalno ribare Francuzima ispred nosa, žale se na agresivno ponašanje francuskih ribara.

Svjedoče da su francuski kolege na njihove i škotske brodove bacali kamenje, baklje i druge predmete. Independent spominje i reakciju britanske Vlade koja je Francuskoj uputila diplomatsku notu.

„Primili smo izvješća o agresiji usmjerenoj prema britanskim ribarskim brodovima na području Engleskog kanala koji nije pod kontrolom Ujedinjenog Kraljevstva. Ovi brodovi su ribarili u području na kojem imaju zakonsko pravo na izlov “, izjavio je Odjel za okoliš, prehranu i ruralna pitanja, naglasivši potom da je sigurnost britanske flote njihov najveći prioritet, a nakon incidenta će imati dodatnu kontrolu plovila i njihovih aktivnosti u tom području.

Francuski pomorski dužnosnik, Ingrid Parrot za BBC je situaciju ocijenio „iznimno napetom“, a za međunarodni incident okrivljuje obje strane. Nakon konkretnog slučaja, najavljena je i pojačana kontrola ovog ribolovnog područja i s francuske strane.

Kako će to izgledati u budućnosti, ostaje za vidjeti ili se samo vratiti na početak priče i napraviti preslik situacije u Savudrijskoj vali, pa je uvećati za nekoliko stotina puta.

D.G.