Luka Zadar nabavlja najveću dizalicu u Hrvatskoj

Ilustracija / Photo: Pixabay

ZADAR – Pred Lukom Zadar su, čini se, bolji dani. Nakon što je kineski ulagač dokapitalizirao poduzeće s nešto više od 44 milijuna kuna, te postao većinski vlasnik, na današnjoj Glavnoj Skupštini dioničara izabran je novi Nadzorni odbor Luke, u kojemu će većinu imati Kinezi.

Skupština je odlučila isplatiti dividendu dioničarima, a kineski vlasnici obećali dodatna ulaganja – više od 100 milijuna kuna. Već je naručena i nova lučka dizalica, najveća u hrvatskim lukama, a slijedi i obnova lučke infrastrukture.

– Na zapuštenoj zgradi, izgrađenoj još prije Domovinskoga rata, ispod Jadranske magistrale, počinju radovi. U tijeku je čišćenje terena kako bi mogla početi obnova zgrade,gdje ćese smjestiti Luka, a bit će i prostora za najam, rekao je za Radio Zadar Mario Rendulić iz CSEBA-e.

U novom Nadzornom odboru četiri mjesta imaju predstavnici kineskoga ulagača, dok je Zvonimir Zlopaša ostao članom, kao što je bio i dosada. Nikola Dragičević i dalje će biti direktor Luke Zadar d.d.

– Krenuli smo u nabavku opreme,uplaćena je dizalica od 155 tona, što je najveća i najjača dizalica u ovim našim jadranskim lukama. Kao predsjednik Udruženja jadranskih luka mogu reći da Zadar ima najveću perspektivu. Radnicima mogu poručiti da mogu biti zadovoljni i očekujemo samo još više posla, povećanje prihoda, a samim time i rast plaća – rekao je Dragičević.

Kratku izjavu dao je i novi član Nadzornoga odbora Luke Zadar Yongdong Wu.

Luka će biti veza s Kinom. U Zadar će stizati kineska roba, a iz zadarske luke ćemo europske proizvode plasirati u Kinu, rekao je Wu.

Radio Zadar