Završilo ocjenjivanje 1. HRVCON-a za operaciju Sea Guardian

Photo: MORH/T. Brandt

SPLIT – Završnim ocjenjivanjem koje je provedeno u vojarni “Admiral flote Sveto Letica-Barba” i splitskom akvatoriju u razdoblju od 29. i 30. kolovoza 2018., službeno je potvrđena spremnost broda Hrvatske ratne mornarice, raketne topovnjače RTOP-41 “Vukovar” za sudjelovanje u NATO operaciji  potpore miru Sea Guardian u Sredozemlju.

S obzirom na to da je ovo prvi put da brod HRM-a sudjeluje u NATO vođenoj operaciji, ocjenjivanje se provodilo sukladno MAREVAL (Maritime Evaluation) procesu ocjenjivanja. Naime, riječ je o zahtjevnoj, kompleksnoj proceduri kojom se pokrivaju svi elementi i sposobnosti ključni za provedbu ovakvih i sličnih operacija.

U obilasku broda pred završetak svih priprema, pripadnicima 1. HRVCON-a,  obratio se i zapovjednik HRM komodor Ivo Raffanelli koji im se tom prigodom zahvalio na iznimnom trudu i zalaganju, posebno tijekom remonta broda i preduputne obuke.

– Cilj svakog treninga, posebno dugotrajnog, jest istrčati na teren i odigrati utakmicu. Istrenirani ste, odlično uvježbani i osposobljeni i imate priliku igrati s najboljima – dajte najbolje od sebe. Uz to, na umu uvijek neka vam je sigurnost, kako osobna, tako i posade, i broda! – istaknuo je Raffanelli.

Photo: MORH

U operaciji Sea Guardian raketna topovnjača RTOP-41 “Vukovar” sudjelovat će od 5. do 21. rujna 2018. u sastavu NATO snaga u Sredozemlju, u prilog doprinosu Republike Hrvatske savezničkim naporima osiguranja zajedničke sigurnosti na moru kroz temeljne zadaće operacije: podupiranje borbe protiv terorizma, podupiranje pomorske situacijske informiranosti i doprinos razvoju regionalne pomorske sigurnosti, osigurati slobodu navigacije, provoditi zadaće pomorskog presretanja i drugo.

U operaciji Sea Guardian brod HRM-a provodit će neborbene zadaće s težištem na stvaranju  cjelovite pomorske situacijske slike uz identifikaciju plovila te uočljivosti snaga na moru radi odvraćanja mogućih ugroza te potpori NATO strateškom komuniciranju.

Raketna topovnjača RTOP-41 klase Helsinki duga je 45 metara, širine je 8,9 metara, a brzina koju dostiže iznosi 28 čvora. Brod je namijenjen za topničko djelovanje po ciljevima u zraku i na kopnu te za nanošenje raketnih udara po protivničkim brodovima.

Brod je sudjelovao u međunarodnim vojnim vježbama u Italiji, Sloveniji, Helenskoj Republici te Albaniji.

Ispraćaj 1. HRVCON-a u NATO operaciju potpore miru Sea Guardian u Sredozemlju, održat će se u ponedjeljak, 3. rujna 2018. godine, a predstavnici medija pravovremeno će biti obaviješteni o mogućnosti praćenja navedenog događaja, priopćilo je Ministarstvo obrane.

I.B.