Članice UN-a počinju pregovore o zaštiti otvorenog mora

Foto: Boris Kačan

Zemlje članice UN-a počinju u utorak pripremu za potpisivanje obvezujućeg ugovora o otvorenom moru koje obuhvaća najveći dio površine planeta i kojega resursi zahtijevaju međunarodnu zaštitu.

Ugovor bi se trebao potpisati do kraja 2020. a pregovori će se održati u četiri kruga koji će trajati po dva tjedna svaki. Cilj je zaštititi bioraznolikost mora i spriječiti daljnje propadanje oceana, piše tportal.

“Pregovorima su obuhvaćeni prostori izvan teritorijalnih mora, to jest prostori koji ne pripadaju nijednoj zemlji posebno”, rekao je Julien Rochette iz Instituta za održivi razvoj i za međunarodne odnose (IDDRI, sjedište u Parizu). Oni će se odnositi na “otvoreno more i na međunarodne zone morskog dna, što čini gotovo 46 posto površine planeta”, dodaje se.

Photo: Pixabay

UN je 1982. donio Konvenciju o pravu mora u kojoj je za otvoreno more zadržano načelo slobode, prelijetanja, plovidbe, ribolova i znanstvenog istraživanja. Konvencija je stupila na snagu 1994., bez sudjelovanja Sjedinjenih Država.

Od tada se pomorski prijevoz tereta znatno razvio, podmorski kablovi leže na dnu oceana a njegova bogatstva potiču apetite.

Budući ugovor o otvorenom moru treba omogućiti stvaranje zaštićenih pojaseva, pomoći u raspodjeli koristi od genetskih morskih resursa i u istraživanju utjecaja na okoliš te ojačati kapacitete i prijenos morskih tehnologija.

tportal