FOTO: Jahta na kojoj su plovili Churchil, Sinatra i Kennedy u Šibeniku

Photo: Dragan Zrnčević

ŠIBENIK – Jedna od najpoznatijih svjetskih jahti “Christina O” uplovila je u šibensku luku. Brod zanimljive povijesti najpoznatiji je bio za vrijeme dok je bio u posjedu grčkog brodovlasnika Aristotel Onassis. Od tog vremena jahta nosi ime po njegovoj kćerki Crhsitini.

Jahta duljine 99 metara izgrađena je 1943. tijekom Drugog svjetskog rata i u počecima je korištena kao kanadska fregata.

Od 1954. godine kad ju je kupio Onassis, na palubi broda “Christina O” prolazila su najpoznatija imena svjetske politike, glazbene i filmske industrije. poput Elizabet Taylor, Richarda Burtona, Grace Kellyi, princa Rainera, Franka Sinatru, Johna Waynea…  Na istom se plovilu bivši britanski premijer Winston Churchill prvi put sastao s nekadašnjim američkim predsjednikom Johnom Kennedyjem.

Jahta je nakon Onassisove smrti pripala njegovj kćeri koja je poklonila Grčkoj, kojoj je jedno vrijeme služila kao predsjednička jahta, no 1999. kupuje je biznismen u brodograđevnoj idnustriji John Paul Papanicola. Jahta je bila u jako lošem stanju, pa se dvije godine renovirala u riječkom brodogradilištu Viktor Lenac, gdje joj je vraćen stari sjaj.

Jahta može primiti 36 gosti i 35 članova posade. Duga je 99 metara, uz vanjski bazen i plesni podij ima 18 luksuznih apartmana, biblioteku, igraonicu za djecu, SPA centar, heliodrom…

Jahta je u riječkom brodogradilištu renovirana, onako kako je izgledala u najboljim danima, a posebna priča je Ari’s bar u kojm je šank je načinjen od drva drevne, potonule španjolske galije te opleten brodskom cimom sa starih jedrenjaka. Rukohvati su od kitovih zuba a barske su stolice presvučene, mi manje niti više, već prepucijem s kitovog penisa.

Unutrašnjost ove doista ekstravagantne jahte možete pogledati OVDJE.

U kanalu Svetog Ante “Christinu O” je objektivom uhvatio naš suradnik Dražen Zrnćević.

 

 

D.G.