PROBLEMI U DUBROVNIKU: Voda nije za piće, ali ovaj put nisu krivi kruzeri

DUBROVNIK – Voda s najvažnijeg dubrovačkog izvora Ombla NIJE za piće. Koliko je situacija zabrinjavajuća, govori podatak da već nekoliko dana dubrovački Vodovod angažira vatrogasce kako bi građanima Mokošice, Komolca i dubrovačkog naselja Gruž uopće dostavio vodu. Ono što upada u oči su pojašnjenja iz Vodovoda koji je već ljetos za fekalije usred dubrovačkih plaža osumnjičio kruzere

Na internetskim stranicama dubrovačkog Vodovoda stoji:

“Situacija na izvorištu Ombla se stabilizirala. Dezinfekcija i kontrola mreže se provode kontinuirano, a sve mikrobiološke analize uzoraka iz mreže sakupljenih u posljednja tri dana, one završene kao i one koje su u tijeku, su uredne.

Po primitku rezultata analize vode uzorkovane danas, obavijestit ćemo potrošače o stanju. Do tada i dalje ne preporučamo vodu koristiti za piće.”

Photo: Dubrovačka televizija/Youtube/Screenshot

Kišu navode kao fenomen

Nevjerojatan je podatak da dubrovački Vodovod KIŠU navodi kao fenomen zbog kojeg voda nije za piće. U priopćenju od 30. kolovoza između ostalog stoji:

“Iako se Vodovod s ovakvim prirodnim procesima susreće redovito, ovdje se radi o hidrološkim uvjetima koji su teško predvidivi i oni su obično u manjem trajanju, pa ovakvo onečišćenje predstavlja iznimku.”

Photo: Screenshot

Dan poslije Dubrovnika na zadarskom području pala je ogromna količina oborina. Iako je infrastruktura što se tiče oborinskih voda takva da su poplave (unatoč prošlogodišnjoj šteti od preko milijardu kuna) redovno opasna pojava, ipak što se tiče pitke vode i vodovoda, čini se da panike u Zadru unatoč pljuskovima, kiši i ostalim “iznimnim” hirdološkim uvjetima, nisu problem.  Je li razlog bolja edukacija upravo o tim hidrološkim pojavama u vodonosnom sustavu ili se radi o većem zagađenju dubrovačkog vodovoda? Tek su neka od pitanja.

Što god odgovor bio, “teško predvidljivi hidrološki uvjeti” poput KIŠE svakako u 21. stoljeću građanima uvjetuju strah i kupnju pitke vode u bocama.

U međuvremenu početkom rujna 2018. godine dubrovački Vodovod s vatrogascima organizira dostavu vode građanima kao nekad u ratno doba.

Photo: Screenshot

Dubrovački Vodovod već prao ruke “čistom” vodom

Ogroman broj turista koji je pritisnuo Dubrovnik, izgleda da je posljedično uzrokovao zagađenja. Dubrovačke plaže su ljetos plivale u fekalijama, za krivce se nagađalo, a prst je naposljetku usmjeren na kruzere od kojih (opet Dubrovnik) ubire novac. Ne trebate pogađati, upravo su iz tvrke Vodovod d.o.o. ustvrdili: “…ukoliko je do onečišćenja došlo uslijed ispuštanja otpadnih voda iz turističkih brodova, koje su mogle ugroziti osjetljivu i zatvorenu uvalu u Pilama, isto će teško biti dokazivo”.

Kruzeri ne dolaze do samog izvora Rijeke Dubrovačke, pa će svakako ovaj put biti teško dokazati da su krivi i za to što se voda iz VODOVODA (d.o.o.) ne preporuča za piće.

D.G.