Dva Canadaira upućena na gašenje požara na Šolti

Foto: HRZ i PZO/M.Karačić

ŠOLTA – Dva su kanadera upućena su u ponedjeljak, 3. rujna 2018. godine nakon 18,00 sati u akciju gašenja požara na otoku Šolti, uvala Poganica, u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Vatra je zahvatila borovu šumu i makiju. Požar su na tlu gasili vatrogasci iz DVD-a Šolta i uz pomoć kanadera je lokaliziran u ranim večernjim satima.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone, zračne snage su, zaključno s 2. rujna 2018., sudjelovale u gašenju 56 požara (po 18 u Splitsko-dalmatinskoj i Šibensko-kninskoj, 17  u Zadaskoj te po jedno u Dubrovačko-neretvanskoj, Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji).

Uz gašenje požara, provedeno je i 50 protupožarnih izviđanja sa protupožarnim avionima u županijama priobalja, dok je tim besposadnih zrakoplovnih sustava (BZS “Skylark I”) za rano otkrivanje požara bio angažiran 11 puta.

Zračne snage PP NOS OS RH su u dosadašnjem dijelu protupožarne sezone ostvarile oko 300 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko  6750 tona vode te je helikopterima Mi-8 MTV prevezeno 19 vatrogasca do požarišta.

Kopnene snage bile su angažirane na požarištu Lokva Rogoznica kod Omiša (11.-12. Kolovoza 2018.) s ukupno 103 pripadnika PP NOS OS RH, izvijestili su iz Ministarstva obrane.