FOTO: PRIZORI ZA PAMĆENJE Akrobatska predstava dupina kod Novog Vinodolskog

Photo: Neven Kranjčec

NOVI VINODOLSKI – Čini se kako su se dupini pred kraj ljeta doslovno rasplesali pred publikom. I kod Novog Vinodolskog prizor jata ovih divnih sisavaca u igri koji skaču visoko u zrak.

Ove prekrasne životinje su se 15-ak minuta igrali pred oduševljenim promatračima koji su ih snimali sa sigurne udaljenosti kako ih ne bi uznemiravali.

Valja napomenuti da je tanka granica između promatranja dupina uz najmanji mogući utjecaj na njihovo ponašanje i teškog uznemiravanja. Ovu ćete granicu vrlo lako prijeći ako niste pažljivi. Treba imati na umu da su dupini u Republici Hrvatskoj strogo zaštićene životinje.

Kako piše Institut Plavi svijet, Dupini su tijekom dana zaokupljeni raznim aktivnostima koje spadaju u prirodne oblike ponašanja. Svaka aktivnost ima svoju svrhu, pridonosi zdravlju jedinke unutar skupine i osigurava preživljavanje u divljini. Životinje se hrane, putuju, odmaraju, brinu o mladuncima, a uključene su i u mnoge druge socijalne interakcije sa ostalim pripadnicima svoje vrste. Prisutnost ljudi u njihovom prirodnom okruženju može se smatrati uznemiravanjem jer neminovno utječe na njihovo ponašanje. Životinje su tada prisiljene napustiti svoje aktivnosti i u određenoj mjeri se posvetiti nama. Dugotrajno uznemiravanje može izazvati dalekosežne posljedice kao što su zdravstveni problemi uzrokovani stresom, smanjena uspješnost razmnožavanja ili izbjegavanje područja koja su prethodno bila vrlo značajna za preživljavanje.

Fotografije je snimio Neven Kranjčec, a cijelu bogatu galeriju snimljenu tijekom ove morske predstave možete pronaći OVDJE.

D.G.