Ispraćen 1. HRVCON u NATO operaciju potpore miru Sea Guardian

Photo: MORH

SPLIT – Svečani ispraćaj 1. hrvatskog kontingenta u NATO operaciju potpore miru Sea Guardian u Sredozemlju kojeg čine brod Hrvatske ratne mornarice RTOP-41 “Vukovar” i posada, održan je u ponedjeljak, 3. rujna 2018. ispred sidrišta u vojarni “Admiral flote Sveto Letica-Barba” u Splitu.

Ovo je prvi put da brod Hrvatske ratne mornarice sudjeluje u NATO vođenoj operaciji Sea Guardian, a u prilog doprinosu Republike Hrvatske savezničkim naporima osiguranja sigurnosti na moru.

Svečanom ispraćaju 1. hrvatskog kontingenta nazočio je izaslanik predsjednice i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga RH, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, posebni savjetnik ministra obrane Božo Kožul i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov sa suradnicima.

Ministar Damir Krstičević naglasio je kako Hrvatska kao pomorska zemlja, u ovoj operaciji pokazuje sustavnu izgradnju sigurnosti na moru:

– To je pokazatelj kako skrbimo o zaštiti svojih nacionalnih interesa na moru, a jamac zaštite naših interesa je upravo Hrvatska ratna mornarica.

Sustavnom izgradnjom i usvajanjem novih sposobnosti te ulaganjem u ljude,  Hrvatska ratna mornarica izrasla je u relevantnu snagu koja je sposobna uključiti se i u ovakve zahtjevne operacije, objasnio je ministar Krstičević.

– Jedna od tih novih sposobnosti je Satnija mornaričko desantnog pješaštva. Tijekom predstojeće proslave Dana Hrvatske ratne mornarice u Pločama – gravitacijskom središtu Hrvatske ratne mornarice, uvjerit ćemo se u sposobnosti i vještine hrvatskih marinaca – rekao je ministar.
 
Uz poruku kako je uvjeren da će se i u ovoj misiji prepoznatljivost i profesionalnost pripadnika pobjedničke Hrvatske vojske, ministar obrane pripadnicima kontingenta poručio je:

– Izlaskom na Sredozemlje, ponosno zavijorite hrvatsku zastavu za koju je mnogo hrvatskih branitelja dalo svoje živote.

Kako će Hrvatska vojska sudjelovanjem u operaciji Sea Guardian još jednom pokazati kako je uvijek spremna za jačanje odnosa i suradnje s partnerima i susjedima, uvjeren je i general Mirko Šundov.

– Zahvaljujem svima vama koji hrabro krećete u nove izazove i operaciju Sea Guardian gdje ćete svojim sudjelovanjem doprinijeti njezinom uspjehu, ali i ugledu Hrvatske vojske i cijele Hrvatske. Uz profesionalno izvršavanje svih obaveza, očekujem od svih vas i strogo poštivanje sigurnosnih procedura i postupaka u provedbi postavljenih zadaća – rekao je Šundov.

Naime, brod HRM-a provoditi će neborbene zadaće zadaće s težištem na stvaranju cjelovite pomorske situacijske slike, a u cilju odvraćanja mogućih ugroza i potpore NATO Strateškom komuniciranju. S druge strane, operacija Sea Guardian značajno je unaprijedila sigurnost u području Sredozemlja te je zbog fleksibilnosti u djelovanju, osigurala usklađeno angažiranje ljudskih i materijalnih resursa država članica Europske unije i NATO-a u dostizanju zajedničkih sigurnosnih ciljeva.

U tom je kontekstu, zapovjednik Hrvatske ratne mornarice komodor Ivo Raffanelli naglasio kako su pripadnici HRM-a u proteklih nekoliko tjedana, uložili znatne napore kako bi se pripremili za ovu zahtjevnu zadaću.

– Završna ocjena o vašoj spremnosti za operaciju jamči da ćete zadaću koja je pred vama izvršiti na najbolji način, na ponos svih pripadnika HRM-a, Hrvatske vojske i hrvatskog naroda. Slijedom navedenog, odgovornost za provedbu ove zadaće predana vam je s punim povjerenjem – poruka je komodora Raffanellija.

Photo: HRZ/M.Karačić

Kako je sudjelovanje raketne topovnjače “Vukovar” u operaciji Sea Guardian od iznimne važnosti za Flotilu HRM-a, objasnio je i zapovjednik kontingenta, kapetan korvete Nikola Bašić naglasivši kako vjeruje da će pripadnici 1. HRVCON-a časno, ponosno i profesionalno predstavljati Hrvatsku vojsku, ali i cijelu Republiku Hrvatsku.

– Za posadu samoga broda, to je svakako izazov, ali i prilika za pokazati kako smo sposobni i odlučni i da možemo bolje i više. Žilavost i autonomnost broda, brodski sustavi i posada broda bit će provjereni do krajnjih granica u hidrometeorološkim uvjetima i okruženju središnjeg i južnog Mediterana – zaključio je.

Operacija Sea Guardian pridonosi pomorskoj situacijskoj informiranosti, razvoju regionalne pomorske sigurnosti, podupire borbu protiv terorizma, osigurava slobodu plovidbe, provodi zadaće pomorskog presretanja, pridonosi borbi protiv proliferacije oružja za masovno uništenje, štiti ključnu infrastrukturu te pomaže razvoju sposobnosti ratnih mornarica partnerskih zemalja u Sredozemlju.

Kontingent čini brod Hrvatske ratne mornarice, raketna topovnjača RTOP 41 “Vukovar” i posada od 33 pripadnika Oružanih snaga RH. Zapovjednik broda RTOP 41 “Vukovar“ je poručnik bojnog Ante Uljević, a zapovjednik 1. HRVCON-a je kapetan korvete Nikola Bašić. U provedbi operacije Sea Guardian odnosno u provedbi ciljane operacije 18-4 uz Republiku Hrvatsku sudjelovat će i Talijanska Republika, čiji brod će ujedno biti i zapovjedni brod.

Nakon svečanog ispraćaja, brod RTOP 41 “Vukovar” isplovio je iz luke Lora u misiju Sea Guardian.

I.B.