Traži se rješenje za zaustavljanje zagađenja Jadrana plastikom

Foto: Sunčana Paro Vidolin

 Svake minute jedan kamion pun plastičnog otpada završi u oceanu. To je između 8 i 12 milijuna tona plastike godišnje. Do 2050. godine će u moru biti više plastike nego ribe.

Želite li zaustaviti zagađenje Jadranskog mora plastikom? Pridružite se inicijativi Adriatic Plastic Challenge na natječaju koji traje do 10. rujna 2018.g. (23:59h).

Traže se inovativna rješenja kako bismo zaustavili zagađenje mora plastikom. Prijaviti se mogu kreativci, inženjeri, znanstvenici, poduzetnici, profesori, studenti, aktivisti, avanturisti i svi ostali koji dijele s nama strast prema očuvanju morskog ekosustava.

Adriatic plastic challenge je timsko natjecanje u obliku dvodnevnog bootcampa, a koje organiziraju udruge TERRA HUB i Zona uz podršku Volva Adria. Sudjelovanje se ne naplaćuje, a najbolje ideje mogu osvojiti novčane nagrade. Posljedice zagađenja plastikom su nesagledive za okoliš i za društvo a magično rješenje ne postoji. Podizanje svijesti i promjena navika, poticanje razvoja i inovacija, interdisciplinarni pristupe i suradnja na svim razinama su mogući putevi ka rješenju. Organizatori pozivaju da razmislite o tome što možete učiniti kako bi doprinjeli rješavanju ovog globalnog i sveprisutnog problema na lokalnoj razini te prijavite svoje ideje, projekte, događaje, proizvode, usluge i radove.

Ciljevi Adriatic Plastic Challenge-a:

  • Pronaći rješenja koja će doprinjeti zaustavljanju daljnjeg dotoka plastičnog otpada u Jadransko more,
  • Osvijestiti što veći broj ljudi o problemu plastičnog zagađenja i potaknuti ih na odgovorno ponašanje.
Photo: Youtube/Screenshot

Prijavite se

Nakon prijave odabrani kandidati i kandidatkinje će biti pozvani da prisustvuju u intenzivnom dvodnevnom bootcamp-u pod mentorstvom vrhunskih stručnjaka. Pozvani su stručnjaci iz područja održivog razvoja, očuvanja okoliša, marketinga, komunikacija i poslovnog svijeta da rade na razvoju vaših ideja i projekata tijekom bootcampa. Na kraju bootcampa timovi će imati priliku prezentirati svoje projekte pred stručnim žirijem i imati priliku za osvojiti financijske nagrade:

  1. mjesto: 10.000 kuna,
  2. mjesto: 7.500 kuna,
  3. mjesto: 3.500 kuna.

Sada je trenutak za donošenje odluke, sastavljanje učinkovitog tima i druženja u brainstormingu iz kojeg će isplivati sjajna ideja koju ćete prijaviti na Adriatic Plastic Challenge! Možete se prijaviti sami ili u timu, bez obzira da li ste tek osmislili ideju ili već imate projekt na kojem radite.

 

Na natječaj se prijaviti možete OVDJE.

I.B.