Uljanikovi kupci otkazali 5 od 17 novogradnji

Photo: Uljanik

PULA – Zbog nemogućnosti isporuke ugovorenih brodova, tvrtke Automarine Transport s Kajmanskog otočja i Siem Shipping 1. rujna su otkazale narudžbu čak četiri broda. U obavijesti  o raskidu ugovora za Novogradnje 514, 515, 524 i 525, objavljenoj na Zagrebačkoj burzi stoji:

“Zbog nemogućnosti Uljanika da isporuči brod sukladno odredbama iz Ugovora o gradnji broda sklopljenog s kompanijom AUTOMARINE TRANSPORT INC. s Kajmanskog otočja za brod za prijevoz automobila i kamiona – 7000 ceu, Uljanikova gradnja 514, kupac je 1. rujna 2018. jednostrano raskinuo ugovor o gradnji broda, te ugovor više nije obvezujući za ugovorne strane.

Također, kupac AUTOMARINE TRANSPORT INC. raskinuo je istog dana i ugovor o gradnji broda za prijevoz automobila i kamiona – 7000 ceu, Uljanikova gradnja 515 identičnih tehničkih značajki, na kojem su aktivnosti na zahtjev kupca već ranije obustavljene. Kompanija SIEM SHIPPING INC. jednostrano je raskinula ugovore o gradnji broda za brodove za prijevoz automobila i kamiona – 7000 ceu, Uljanikove novogradnje 524 i 525 dana 1. rujna 2018., na kojima su sve aktivnosti ranije obustavljene na zahtjev kupca, te fizička proizvodnja brodova nije ni započela. Stoga ugovori više nisu obvezujući za ugovorne strane.

Obje kompanije AUTOMARINE TRANSPORT INC. i SIEM SHIPPING INC. dio su grupacije SIEM.”

U razgovoru za Poslovni dnevnik, Končar je potvrdio da je pet brodova već otkazano, od njih 17 koliko je bilo u Uljanikovoj knjizi narudžbi.

I.B.