Završio međunarodni Tečaj za borbenog plivača u Splitu

Photo: HVU / D.Volarić

SPLIT – Međunarodni Tečaj za borbenog plivača koji se održao u splitskoj vojarni “Admiral flote Sveto Letica – Barba” i širem splitskom akvatoriju, završio je u subotu, 1. rujna 2018. pri čemu je izaslanik zapovjednika Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” brigadir Krešimir Trstenjak polaznicima uručio zlatne i srebrne značke, uvjerenja o uspješnom završetku i prijelazni pehar za najboljeg pojedinca.

Na tečaju koji je trajao dva tjedna, sudjelovalo je 25 kadeta, od kojih je 16 iz Hrvatske, dva iz Njemačke, tri iz Poljske, dva iz Slovačke i dva kadeta iz Slovenije. Najbolji polaznik tečaja bio je predstavnik Oružanih snaga Savezne Republike Njemačke kadet Michael Mehn kojemu je pripala zlatna značka i prijelazni pehar za najboljeg pojedinca tečaja dok su ostali polaznici dobili srebrne značke borbenog plivača.

Nositelj tečaja bilo je Hrvatsko vojno učilište “Dr. Franjo Tuđman”, a u provedbi tečaja sudjelovali su instruktori Kadetske bojne, Hrvatske ratne mornarice i Zapovjedništva specijalnih snaga. Potporu provedbi tečaja pružili su i Hrvatska kopnena vojska te Hrvatsko ratno zrakoplovstvo.

Photo: HVU / D.Volarić

Tečaj za borbenog plivača poseban je oblik obučavanja kadeta vještinama djelovanja i preživljavanja na moru i kopnu. Objedinjuje napredne sadržaje svladavanja vodenih
prepreka plivanjem i veslanjem te dodatno razvija prethodno usvojene temeljne mornarske vještine kao i tehnike, taktike i procedure djelovanja na kopnu.

Sadržaj Programa obuke i ocjenjivanja kadeta Tečaja za borbenog plivača  temelji se na prihvaćenom i odobrenom Konceptu vojne obuke kadeta na preddiplomskim sveučilišnim studijima “Vojno vođenje i upravljanje” i “Vojno inženjerstvo” kao jedan od “Posebnih oblika obučavanja”. Kao takav namijenjen je kadetima Oružanih snaga RH viših godina koji su svladali obuke iz područja Temeljenih vojnih i mornarskih vještina, ali i kadetima iz savezničkih i partnerskih vojnih akademija.

Photo: HVU / D.Volarić

Obučni sadržaji obuhvaćaju zadaće koje integriraju prethodno naučene radnje i postupke iz vojne obuke s novousvojenim sadržajima, a za svaku zadaću određeni su uvjeti i propisani standardi koje kadet mora postići.

Kadeti tijekom tečaja trebaju svladati sadržaje iz više programskih područja koja obuhvaćaju plivanje, plivanje u odori s naoružanjem, veslanje i postupanje s gumeno-neoprenskim čamcima i kajacima, uporabu suhih i izradu priručnih kontejnera, ronjenje na dah, skokove u vodu, osnove pomorske navigacije, prvu pomoć i spašavanje na moru, provedbu pripremnih i bojnih gađanja, tehnike, taktike i procedure uporabe transportnog helikoptera, situacijske vježbe te tjelesne i kondicijske pripreme, priopćili su iz Ministarstva obrane.

I.B.