Nakon otkaza narudžbi, Uljaniku blokiran račun – Od naručenih 17 brodova, ostalo 6

Photo: Uljanik

Poslovni račun Uljanika jutros je blokiran, pokazali su podaci Financijske agencije (Fina). Dogodilo se to nakon što su u ponedjeljak raskinuti ugovori o izgradnji četiri broda u Uljanik grupi, a u tvrtku je po nalogu DORH-a ušla u i policija koja provodi izvide.

Iz Uljanika su jutros između ostalog kazali za HRT da se izvida ne boje – naprotiv, upravo na takav način konačno će se, kažu, “objelodaniti mnoge neistine i spinovi”.

Policija je u ponedjeljak potvrdila da po nalogu Državnog odvjetništva provodi izvide u Uljanik grupi. Pozivajući se na Zakon o kaznenom postupku, iz MUP-a kažu da nisu u mogućnosti ustupiti više informacija.

Nakon upita o blokiranom računu, iz Uljanika su uputili na stranice Zagrebačke burze, koja je pak objavila da je dionica Uljanika u segmentu promatranja zbog “neprovjerenih informacija o blokadi računa”.

Vezano za izvide koje policija u Uljaniku provodi po nalogu DORH-a, odgovaraju za HRT:

“Poteškoće Uljanika svima su poznate još od siječnja ove godine jer je odlukom Vlade o rescue aid kreditu Uljanik i formalno društvo u poteškoćama koje nema mogućnost financiranja s redovnog komercijalnog tržišta. I u samoj odluci Vlade te operativnim naputcima, Program restrukturiranja jedini je i logičan put ka trajnoj održivosti oba brodogradilišta.

Uljanik kotira na Zagrebačkoj burzi  od 2004. godine. Svi financijski pokazatelji poznati su i vidljivi  svim su ključnim dionicima.

O svim ključnim aktivnostima Uljanika potpune i cjelokupne izvještaje zaprimalo je nekoliko službenih instanci, stoga ne postoji nikakva bojazan o izvidima, štoviše, Uprava Uljanika uvjerena je da će se  upravo na takav način konačno objelodaniti mnoge neistine i spinovi”.

Tko je blokirao račun Uljanik grupe još se službeno ne zna, ali iz Stožera za obranu Uljanika stiže informacija da su ga blokirale neke tvrtke koje su Uljaniku prodavale alat, plin, iznajmljivale opremu i radnu snagu. Navodno je račun blokirao i HEP. Od početka štrajka iz Uljanika je otišlo 130 radnika, a od početka godine više od 250, radne snage je sve manje.

Nakon otkazivanja nekih narudžbi, Uljaniku ih je ostalo samo još šest.

HRT